close
Vissza a blogra
Dreamjo.bs
5 perc
július 02.
Munkavállalóknak

10 jó tanács, ami segít kitartóvá válni a sikertelen állásinterjúk után

Állást keresni sosem volt egyszerű. A világjárvány következtében megnövekedett munkanélküliség miatt azonban még szorosabb versenyt tapasztalhatunk az állásokért. Összegyűjtöttünk 10 jó tanácsot, amik fenntarthatják a motivációt a nehéz időkben is.

Az álláskeresés sikeressége nem csak a tanulmányainkon és tapasztalatainkon múlik. Kutatások bizonyítják, hogy az önismeret is nagy szerepet játszik egy állásajánlat elnyerésében sőt, az álláskeresők nagyobb részben vannak kiszolgáltatva saját személyiségjegyeiknek, mint a képzettségüknek, a munkaerőpiac sajátosságainak vagy a gazdasági helyzetnek¹. Önmagában nem elég a jó CV, a kapcsolati háló vagy a kiváló referencia sem. Ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk személyiségünk működésére, mikor új állás után nézünk, pláne, ha már egy jó ideje nem járunk sikerrel.

Számos tényezőt sorra vehetnénk ebben a témában, most azonban szűkítsük a kört a motiváció fenntartására, pontosabban arra, hogy hogyan őrizhetjük meg a lelkesedésünket és lenduletünket több sikertelen állásinterjú után is. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is kell a tizedik visszautasítás után is emelt fővel, bizakodva menni tovább a következő, és akár még az azt követő lehetőség felé. Nos, azért, mert nagyrészt ezen áll vagy dől a sikerünk. A következőkben 10 fontos lépést mutatunk be, ami segíthet kitartóvá válni még a legnehezebb álláskeresés során is.

A felsorolást egy nulladik lépéssel szeretnénk indítani: mielőtt belevágsz az álláskeresésbe tudatosítsd magadban, hogy valószínű egy-két kudarcélménnyel fogsz találkozni, és a sikertelenség érzésével kell majd szembenézned. Készülj fel ezekre a tapasztalásokra, és még az elején „beszéld meg magaddal”, hogyan fogsz ezekre reagálni, például: „nem hagyom, hogy a visszautasítások elvegyék a kedvem”.


Dobd be magad az álláskeresés világába a Self-branding profillal! Mi az a Self-branding profil? Egy ingyenesen használható felület, amivel végre te is kitűnhetsz az álláskeresők között. Kitöltésével egy profi önéletrajzot kreálhatsz magadnak, és egy kattintással jelentkezhetsz vele a DreamJo.bs-on található bármely állásra! Próbáld ki már most! Segítségként olvasd el a blogcikkünkket a Self-branding profil működéséről.


 

1. Készíts tervet

Nézz utána, hogy pontosan milyen pozícióra és milyen céghez jelentkeznél. Legyél minél konkrétabb, meg is nevezheted a munkahelyeket és a pozíciókat, amiket be szeretné tölteni náluk. Ha nagyon elkötelezett vagy egy terület és vállalat iránt, akkor nem kell megvárnod, hogy nyíljon egy új pozíció, elküldheted a pályázati anyagodat (önéletrajz és motivációs levél) közvetlen a kiválasztásért és toborzásért felelős szakembernek. Az ilyen jelentkezést természetesen meg kell indokolni, de ha úgy érzed, tökéletes választás lennél a számukra, akkor bátran bemutathatod, hogyan tudnál a cég javára válni, milyen igényeikre tudnál megoldást kínálni.

2. Tűzz ki célokat

Gondold végig, mit kell megtenned annak érdekében, hogy megtaláld az álommelódat. Kérdezd meg magadtól: „Mit tehetek még a sikerem érdekében?”- lehet szó akár egy új kép készítéséről az önéletrajzodba, egy újabb esettanulmány elolvasásáról vagy a Linkedin profilod frissítéséről. Egészen apró feladatokat is felírhatsz a képzeletbeli vagy a valódi listádra. Ezt követően oszd fel őket napokra vagy hetekre, ahogy neked kényelmes.

3. Értékeld az eddigi sikereidet

Mindig intenzívebben éljük meg a vágyakozást valami után, mint a hálát azért, amit már elértünk, amink van. Kis gyakorlással azonban természetessé válhat gondolkodásunkban az eddigi sikereink értékelése, ezáltal egy tartósabb elégedettséget szerezhetünk magunknak. Ez persze még nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk, nyugodtan lehet nagyokat álmodni továbbra is, viszont nem kevés stresszt spórolhatunk meg magunknak, ha nem csak azon jár az eszünk, hogy mi hiányzik még az életünkből. Gyakorlásként vezethetünk akár hálanaplót is, amiben gyűjtjük, miért lehetünk hálásak a karrierünk, vagy akár az egész életünk során.

4. Ügyelj arra, kikkel veszed körbe magad

Főleg karrierváltás, de munkahelyváltás alatt sem kevésbé fontos, hogy pozitív emberekkel vedd körbe magad. Nincs szükséged negatív energiára egy olyan kihívásokkal teli időszakban, mint az álláskeresés. Beszélgess lelkes személyekkel, akik szemmel láthatóan élvezik azt, amit csinálnak. Tudd meg, hogyan jutottak el odáig, mit tettek a sikerük érdekében. Természetesen nem kell lecserélned a teljes társaságodat, de megválaszthatod, hogy az álláskeresés ideje alatt (vagy akár úgy általában) mennyi figyelmet fordítasz mások romboló, negatív meglátásaira.

5. Olvass segítő írásokat

Jó úton jársz, hiszen most éppen azt teszed! Persze nem kell regényeket olvasnod naponta, de annyit megtehetsz például, hogy minden ebédszünetben elolvasol egy olyan blogcikket, ami az álláskeresésben lehet segítségedre. A DreamJo.bs blogon rengeteg ilyen tartalmat találsz. Néhány ezek közül:

Minden, amire figyelned kell CV írásakor

Így készülj fel egy sikeres videóinterjúra

Így lehetsz te is szupertanuló

Heti tervező - túlélőkészlet a szürke hétköznapokra

Ezekről kell tudnod, ha most keresel állást

6. Legyél naprakész a szakmádban

Tájékozódj a szakmádban történő eseményekről, legyél tisztában az újdonságokkal, a trendekkel és az elavult rendszerekkel egyaránt. Nézd meg melyik vállalatok, vagy éppen melyik vezetők/ szabadúszó szakemberek diktálják a tempót a szakterületeden. Kövess minél több influencert a szakmádban, olvasd el bejegyzéseiket, blogposztjaikat, hallgass tőlük podcastokat, nézd meg az előadásaikat, és így tovább. Így biztosíthatod, hogy mindig találj valami új dolgot, ami lelkesít.

7. Jó tett helyébe jót várj...

Ha elismerésre vágysz, és arra, hogy pozitívan ítéljenek meg, tedd ezt te is a környezeteddel. Kezdd el értékelni a munkatársaidat, és adj visszajelzést a munkájukról. Talán természetes, hogy valaki végzi, és jól végzi a munkáját, mégsem árt néha értékelni a mögötte lévő erőfeszítést. Nem halunk bele, ha néha kiemeljük egymás erősségeit: például szóvá tehetjük, ha valaki mindig időben elkészül a feladataival, ezáltal a mi munkánkat is gördülékennyé teszi. Ezekre a dicséretekre az emberek általában kölcsönösen reagálnak. Meglátod, egy idő után téged is ilyen kedves szavakkal illetnek majd. Ezek az apró pozitív üzentek feltölthetnek, és lendületet adhatnak a munkád végzéséhez, sőt még önbizalmat is nyerhetsz általuk az álláskereséshez.

8. Készíts dicséret mappát

Ez bizonyára már tényleg giccsesen hangzik, pedig megéri kipróbálni. Ezúttal sem muszáj ténylegesen papírra vetned minden pozitív visszajelzést, amit valaha kaptál, de ha fokozni szeretnéd a hatásukat, akkor bizony feljegyzed majd valahova, hogy a nehezebb időkben, mikor meginog az önbizalmad, visszaolvashasd azokat. Természetesen sosem kell majd mutogatnod, főleg nem az állásinterjúkon, de a listán szereplőkről végre egy valós képet ábrázolhatsz majd magadról, amikor egy interjún megkérdezik, hogy „milyennek látnak téged a kollégáid” például.

9. Vizualizálj

Kell, hogy higgy benne, sőt annál is több, hogy lásd magad előtt, hogy azért kelsz fel hétfő reggel, hogy mielőbb dolgozni kezdhess. Képzeld el az álommelódat, minden részletével, akár le is írhatod, kreatívabbak le is rajzolhatják. Ha nem tudod, mit is szeretnél pontosan, hogyan is érhetnéd el azt? Minden egyes visszautasítás vagy nehéz kihívás alkalmával emlékeztetheted magad erre a képre, hogy eszedbe jusson miért is vállalod mindezt a nehézséget.

10. Legyél türelmes és kedves magadhoz

Végül, de nem utolsó sorban soha, semmilyen körülmények között se értékeld le magad, csak azért, mert egy valami nem sikerült! Leminősítő, szidalmazó szavak helyett, inkább együttérzéssel fordulj magad felé. A „neked semmi se sikerül” helyett mondogasd magadnak „sikerülni fog”. Ne mondj olyat magadra, ami másoktól is rosszul esne, ha mondanák neked. Legyél önmagad legjobb barátja ebben a folyamatban, és támogasd magad pont úgy, ahogy a legjobb barátoddal tennéd.


 

Források: ¹

Képforrás: pexels.com

 

 

 

 

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed