close
Vissza a blogra
Árvai Barbara
3 perc
augusztus 24.
Munkavállalóknak

5 tipp, hogy jó első benyomást kelts az interjún

Bár az interjút megelőzi az önéletrajzod, fontos, milyen benyomást teszel a találkozó alkalmával. Beleillesz-e a csapatba, passzol a személyiséged a közvetlen kollégákhoz? Add önmagad, de néhány dologra figyelj oda, hogy jó pontokat szerezz.

Bár a személyes interjút megelőzi az önéletrajzod, mégis fontos, hogy milyen benyomást teszel a találkozó alkalmával. A legtöbb HR-es ilyenkor dönti el, hogy beleillesz-e a csapatba, passzol-e az személyiséged a közvetlen kollégákhoz. Add önmagad, de érdemes néhány apró dologra odafigyelned, hogy jó pontokat szerezz.

Érkezz időben!

Alapszabály ugyan, de nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy időben érkezz egy interjúra. Ahogy mindenki, úgy a HR-esek ideje is általában percre pontosan ki van számolva. Alaposan megtervezik például, hogy a jelöltek lehetőség szerint ne találkozzanak egymással, ezért értékelik, ha erre te is tekintettel vagy.

szavazás, szerethető munkahelyek, szerethető munkahelyek verseny, szerethető munkahelyek díj

Természetesen mindig vannak olyan körülmények, amelyekre nem tudsz hatással lenni, például a forgalom. Ezért érdemes rátervezned az útra, hogy mindezek ellenére is időben, de inkább előbb érkezz meg a helyszínre.

Köszönj a leendő kollégáknak!

Ha a cég irodájában van az interjú, várakozás közben elkerülhetetlen, hogy összefuss pár leendő kollégával. Sokan nem is gondolják, de az első benyomás feléjük is nagyon fontos! Ha mosolyogva rájuk köszönsz, nagyobb eséllyel fognak rád emlékezni és említenek meg egymás között. Az is valószínűbb, hogy pozitív visszajelzést adnak rólad, ami megkönnyítheti a HR-es választását.

Érdeklődj a szokásokról!

A COVID járvány óta sok helyen vezettek be különböző szabályozásokat, amiket általában aktuálizálnak a járványhelyzet függvényében. Érkezéskor - vagy akár már előtte - érdemes ezekre rákérdezned, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe. Érdeklődj a maszkviselésről, a kézfogásról, az öltözködési elvárásokról és a további rendelkezésekről!

Légy pozitív!

Akármiről is van szó,  kerüld a negatív gondolatokat. Ez elsősorban akkor érvényes, amikor a korábbi munkahelyeidről kérdeznek. Sokan hajlamosak a panaszkodásra, ám ez nagyon rossz benyomást kelthet rólad.

Inkább próbáld meg összegyűjteni azokat a dolgokat, amikben fejlődtél és tapasztalatot szereztél, és ezeket hangsúlyozd ki. Ha a távozásod okáról kérdeznek, annyit mondj, hogy új kihívásokra vágysz. Ebből látják majd, hogy vágysz a fejlődésre és a változatosságra.

Tisztázd a továbbiakat!

Mindig úgy távozz egy interjúról, hogy tudod, mi a következő lépés. Kérdezz rá arra, hogy hány körös lesz az interjú, mikorra várhatsz visszajelzést arról, hogy megfeleltél-e az első kihíváson. Ez nemcsak abban segít, hogy előre tudj tervezni, de ők is látják majd, hogy várod a visszajelzést, és további lehetőségek után is nézelődsz.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed