6 + 1 bombabiztos tipp, hogy életet lehelj az önéletrajzodba

6 + 1 bombabiztos tipp, hogy életet lehelj az önéletrajzodba
Bóné Ágnes 2020.04.22 Munkavállalóknak

Arnold Schwarzenegger szerint nem elég valamit jól csinálni, azt mutatni, láttatni és kommunikálni kell. Különösen igaz ez akkor, amikor állást keresel. Az önéletrajz nem egy kitöltendő űrlap, hanem a te reklámanyagod, ami téged reklámoz a potenciális munkáltatóknak. Azt az oldaladat kell megmutatnod, amire a cégek valóban kíváncsiak, és amiben igazán jó vagy.

Vannak olyan tipikus hibák az önéletrajzban, amelyek nagyobb csapást képesek mérni a karrieredre, mint maga a koronavírus-járvány a gazdaságra. Ezek közül sokszor egy is elég, hogy a pályázatod néhány másodperc alatt a kukában a végezze. Az elmúlt években már több ezer önéletrajzzal találkoztam és most szeretném bemutatni, hogy melyek azok a legnagyobb hibák, amit az álláskeresők az önéletrajz írásakor elkövetnek. Ugyanakkor arra is kitérek, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy életet lehelj a vérszegény és energiátlan önéletrajzodba.

 

1. hiba: Hiányzik a fókusz az önéletrajzból

Az önéletrajz nem egy adóbevallás, ahol mindent pontosan fel kell sorolni, mert ha nem így teszel, akkor megbüntetnek. Nem kell mindent beismerni, nem kell a karriered minden mozzanatára kitérni. A munkáltatók olyan embert keresnek, aki szinte tűpontosan passzol a pozícióba, és pontosan azt a munkakört szeretné betölteni, amit ők meghirdettek.

Vagyis az önéletrajzban azokat a végzettségeket, képességeket és tapasztalatokat kell kiemelned, amelyek az adott állás szempontjából relevánsak. Azokat a kulcsszavakat, hívószavakat kell feltüntetned, amelyek az adott területre jellemzőek és szerepelnek az álláshirdetésben is. Így biztos lehetsz benne, hogy át fogsz menni az első szűrőn attól függetlenül, hogy szoftver vagy éppen HR-es szakember futja át először a jelentkezésed.

2. hiba: Önéletrajz sablonok használata

Az önéletrajz sablonoknak egyetlen célja van. Mégpedig az, hogy beolvadj a tömegbe. Abban az esetben, amikor egy meghirdetett pozícióra többszörös a túljelentkezés, és több száz hasonló pályázat érkezik be, akkor szerinted mennyi esélyed van arra, hogy átfussák a jelentkezésed?

Az önéletrajznak az a feladata, hogy kiemeljen téged az álláskeresők arctalan tömegéből és neked arra kell törekedned, hogy egyediként pozícionáld magad. Erre pedig egy internetről letöltött önéletrajz sablonnal nincs lehetőséged. A Wordnek viszont számtalan olyan funkciója (például díszítések, szegélyek és vonalak, színek és árnyékolás, ábrák és grafikonok) van, amelynek használatával egyszerűen létrehozhatsz ízléses, egyedi és figyelemfelkető önéletrajzokokat.

3. hiba: Eredmények, erősségek elrejtése

Az álláskeresés során úgy kell gondolnod magad, mint egy termékre, amit szeretnél eladni a potenciális vevőknek, vagyis a munkáltatóknak. Ahhoz, hogy felkeltsd a célközönséged figyelmét nem elég csak felsorolni, hogy milyen végzettségeid vannak, hol dolgoztál és milyen faladataid voltak. Mindenki ezt teszi, és így biztosan nem fogsz maradandó benyomást kelteni.

Amire viszont egyből felkapja a fejét a munkáltató, ha arra is kitérsz az önéletrajzban, hogy milyen eredményeket értél el a szakmai pályafutásod során. Az eredmények önmagukért beszélnek, és ebből látni fogja a munkaadó, hogy mit várhat el tőled a jövőben. Az eredmények megmutatják, hogy mi tesz téged egyedivé, mi a te specialitásod, és milyen értéket tudsz teremteni a munkáltatónak. Emellett feldobják az önéletrajzot és lendületet adnak neki. Igazi fűszerek az önéletrajzírásban.


 

Nézz szét a DreamJo.bs álláshirdetései között, ahol a home office vagy a távmunka badge használatával gyorsan és egyszerűen listázhatod azokat az állásokat, amik otthoni munkavégzést kínálnak.


 

4. hiba: Felesleges információk hangsúlyozása

Vannak olyan információk, amelyek ha belekerülnek az önéletrajzba, akkor ronthatják az esélyeidet a pályázás során. Ilyen például az életkor, családi állapot, nem professzionális e-mail cím, fénykép, bérigény és az, hogy miért hagytad ott a korábbi munkahelyed. Ezeket érdemes azonnal eltávolítani az önéletrajzból, mert diszkriminációra adhatnak okot. Neked pedig arra kell törekedned, hogy ne az életkorod vagy a kinézeted szerint ítéljenek meg, hanem az alapján, hogy milyen kaliberű szakember vagy.

5. hiba: Egy oldalba belezsúfolni mindent

Nincs olyan szabály, hogy az önéletrajzodnak mindenképpen bele kell férni egy oldalba. Ha az önéletrajzod olyan frappánsan van megírva, hogy azonnal magába szippantja az olvasót, ahogy a kezébe veszi, akkor végig fogja olvasni a pályázatod attól függetlenül, hogy hány oldalas.  

Általánosságban elmondható, hogy két oldal (vezetők esetében három) bőven elég arra, hogy eladd magad az önéletrajzban és bemutasd a pozícióra való alkalmasságod. Ha beleférsz egy oldalba, nem baj, de ezt semmiképpen se úgy érd el, hogy értékes információkat hagysz ki az önéletrajzból vagy a formázásból veszel vissza.

6. hiba: Klisékre építés

Az olyan közhelyek, mint például a „problémamegoldó”, „csapatjátékos”, „szorgalmas”, „önálló” és hasonló társaik kiszívják az erőt az önéletrajzodból. Mindenki használja őket és mindenki sokat, ezért elvesztették az erejüket. Próbáld meg inkább az önéletrajzban a ritkán hallott rokonaikra cserélni, amikor csak lehet, vagy példával alátámasztani röviden, hogy miért igaz rád az adott állítás.

7. hiba: Az utolsó lépés kihagyása

Miután megírtad vagy frissítetted az önéletrajzod, mindenképpen fusd át helyesírási hibák után kutatva, és mutasd meg a végeredményt egy olyan embernek, aki nem ismeri annyira tüzetesen a szakmai hátteredet. Kérd meg, hogy vessen rá egy pillantást és mondja el, hogy mit értett meg belőle. Ha vissza tudja azt mondani azt, amit te is meg akartál mutatni a szakmai oldaladból, akkor jó úton jársz. Ha nem, akkor érdemes még egy kis időt tölteni az önéletrajz finomhangolásával.


 

Vendégszerző Bóné Ágnes közgazdász, álláskeresési tanácsadó és a CV Factory alapítója. Ágnes álláskeresőket valamint váltáson gondolkodókat támogat abban, hogy gyorsan megtalálják és megszerezzék a hozzájuk passzoló állást. Az elmúlt években már 200+ álláskeresőnek segített rövid időn belül sikeresen elhelyezkedni,


 

HASONLÓ TARTALMAK:

Így készülj fel egy sikeres videóinterjúra

Miért kérdezik ugyanazokat az idegesítő kérdéseket az állásinterjúkon?

Minden, amire figyelned kell CV írásakor

 

képforrás: pexels.com

 

 

Örülünk, hogy szívesen dolgoznál itt!

Jelöld be pár kattintással a profilodon, hogy milyen területen és milyen szinten dolgoznál!

Állást hirdetnél?

Szeretnétek Ti is ilyen menő cégprofilokkal és álláshirdetésekkel megjelenni a DreamJo.bs oldalán?

Mutasd meg miért jó Nálatok dolgozni, majd találd meg velünk könnyen és gyorsan a hozzád legjobban illő kollégákat!

Állást keresel?

A DreamJo.bs más, mint a többi állásportál. Mi segítünk, hogy valóban olyan helyen találj munkát, amit bírni fogsz!

Még keresed az álomállásod? Segítünk megtalálni! Iratkozz fel hírlevelünkre: