close
Vissza a blogra
Balogh Peter
március 14.
Szerethető Munkahelyek

Aliz - a jövő technológiája testközelben

"Tomorrow's technology delivered today" - így hangzik az Aliz, szoftverfejlesztő cég mottója. De vajon hogyan kivitelezhető mindez egy budapesti kisvállalatként? Interjúnkban utánajártunk, milyen az élet az innovatív cég falai között:

"Tomorrow's technology delivered today" - így hangzik az Aliz Tech mottója. A modern stackkel dolgozó cég sikerei közé tartozik a kiemelt Google partnerség, a szingapúri iroda és egy olyan jól kiépített céges kultúra, ami zökkenőmentesen vette a COVID akadályokat. Vajon hogyan érték el mindezt Magyarországról? A velük készült interjúnkban utánajártunk, milyen az élet az innovatív cég falai között:

Mivel foglalkozik pontosan az Aliz?

Szoftverfejlesztő cég vagyunk, Google Cloud szolgáltatásokra épülő felhős projektekkel foglalkozunk. Service cégként működünk, tehát ügyfeleinknek szállítunk egyedi megoldásokat. Üzleti problémákat oldunk meg modern felhős technológiák segítségével. Például adattárházakat és machine learning megoldásokat hozunk létre. Számos iparágból vannak ügyfeleink: e-commerce, retail, airline, online media, online travel agency, telco stb.

Mire vagytok a legbüszkébbek?

Büszkék vagyunk rá, hogy Google partnerek vagyunk, és arra, hogy az évek során szoros kapcsolatot sikerült kialakítanunk a Google Cloud csapatával. A technológiák, amelyeket használunk, és a Google-lel való együttműködés teszi lehetővé, hogy fejlesztőink számára izgalmas kihívásokat, ügyfeleink számára pedig jövőbiztos megoldásokat biztosítsunk. Nagy megtiszteltetés, hogy idén maga a Google is elismerte a szakértelmünket és az ügyfeleinkért való munkánkat, és az az Év Feltörekvő Partnere díjjal jutalmazta az Alizt 

Projektjeink közül talán a Wizz Air-rel való együttműködésünket emelnénk ki, hiszen az ő nevüket mindenki ismeri itthon. A projekt során egy recommendation engine megoldást alakítottunk ki számukra.

A DreamJo.bs cégprofiltokból kiderül, hogy kiutazási lehetőségre is lehet számítani nálatok. Hol vagytok még jelen pontosan?

Nemzetközi az ügyfélportfólió, a bevételünk jelentős része az APAC és a DACH térségből származik. Nagyrészt remote szállítjuk a projekteket, de a fontosabb meetingre kiutazunk, illetve ha valakit ez motivál, akkor hosszabb időre is lehetőség van külföldön tartózkodni. Egy ilyen kézenfekvő opció például, hogy a budapesti, zuglói irodán kívül Münchenben és Szingapúrban is van irodánk. Ugyanakkor a csapat jelentős része, 85 %-a Magyarországon van.

Miben tértek el a többi munkahelytől? Mit tapasztaltatok, miért jelentkeznek hozzátok az álláskeresők?

A jelentkezők gyakran a szakmai kihívásokért keresnek fel minket. Szeretnének modern technológiákkal és komplex, izgalmas problémák megoldásán dolgozni. Az Aliznál simán szembe találhatják magukat a munkavállalók olyan helyzetekkel, amit nekik kell elsőként megoldani a világon.

Szintén jellemző, hogy a céges kultúránk miatt válunk szimpatikussá a potenciális új kollégáknak. Nyitott, emberi és transzparens közösség vagyunk, ahol figyelembe vesszük az egyéni helyzeteket és motivációkat is, nem az a hozzáállás, hogy mindenki csak egy csavar a gépezetben.

  

Milyen képzési, fejlődési lehetőségek vannak az Aliznál?

Nálunk nem ülnek sokáig az új kollégák a kispadon. Egy szakmai mentor és technológiai vezető mellett éles projekteken dolgozhatnak, hogy minél gyorsabban, minél több mindent megtanulhassanak. Minden projekt lezárásakor tartunk egy tudásmegosztó alkalmat, hogy mindenki értesüljön az újdonságokról. Igyekszünk a különböző pozíciókban lévőknek átláthatóvá tenni, mit csinálnak mások más munkakörökben. Ezáltal van lehetőség arra is, hogy cégen belül projektek és területek között váltsanak a munkavállalók.

Szerencsére jól működik házon belül a tudás megosztása, a folyosón vagy éppen a konyhában sétálva elkaphatunk olyan eszmecseréket, amikből sokat lehet tanulni. Emellett online képzési lehetőségeket, konferencia támogatást, választható tréningeket, angol és német nyelvórákat is biztosítunk. Továbbá igény szerint külsős szakmai mentorálást és coachingot is lehetővé teszünk az Aliz munkatársainak.

Milyen kezdeményezéseitek vannak a munkahelyi jóllét érdekében?

A jóllét talán legfontosabb eleme az Aliznál a People Leader rendszer. A People Leader-ek, mint egyfajta belső coachok, mentorok foglalkoznak a kollégák motivációival, céljaival vagy épp azokkal az aktuális problémákkal, amik megnehezítik a mindennapi munkavégzést. A rendszeres one-on-one idők mellett, a karriergondozás részeként félévente egyéni célokat tűznek ki a hozzájuk tartozó kollégákkal, illetve szintén félévente 360 fokos értékelésben részesítik őket. Ezen kívül mindent megteszünk, hogy egy kellemes, egészséges munkakörnyezetet teremtsünk, ahol jól érzik magukat a kollégák. Van például egészséges nasi, céges masszázs, jóga és egyéb apróságok, amik feldobják a mindennapjainkat.

Milyen szakmai eseményeken található meg az Aliz?

Van egy GCP meetupunk, amin rendszeresen tartanak előadásokat az Aliz munkatársai. Ezen kívül számos szakmai konferencián, meetupon szoktunk előadni, illetve egyetemi vendégelőadásokat, workshop alkalmakat is szoktunk tartani.

  

Hogyan zajlik az Aliznál a kiválasztás? Mire számíthatnak azok, akik jelentkeznek hozzátok?

A legtöbb pozíció esetén a következő a folyamat: egy jelöltbarát telefonos beszélgetéssel indítunk, miután az önéletrajz alapján esélyesnek találtuk a jelentkezőt. Mesélünk bővebben az Alizról és adott esetben más pozíciókról is, illetve a fizetési igényre is kitérünk (így megbizonyosodhat mindkét fél arról, hogy nagyjából hasonló sávban gondolkozunk. Ezután küldünk egy otthoni feladatot, ami visszajelzést ad nekünk a jelölt tudásszintjéről, ill. amin keresztül a jelentkező is mélyebben beleláthat abba, hogy milyen munka is zajlik az Aliznál. A következő és egyben utolsó kör egy személyes szakmai interjú. Ha bármelyik ponton úgy döntünk, nem megyünk tovább egy jelölttel, maximum egy héten belül adunk visszajelzést.

Miből áll az Onboarding folyamata? Mire számíthatnak nálatok az új kollégák az első napokban?

Ha valakinek hosszabb a felmondási ideje, akkor preboardinggal kezdünk, például elhívjuk a leendő kollégát a csapat közös eseményeire még a kezdést megelőzően. Gondoskodunk rövid bemutatkozók kiküldéséről, hogy mire elérkezik az első munkanap, már tudja az új kolléga, kikkel fog együtt dolgozni. Az első napon egy welcome eventen köszöntjük az új kollégát. Még ezen a napon megismerkedik az új kolléga a buddy-jával, aki bevezeti majd őt az Aliz mindennapjaiba.

Milyen közös programok, céges események vannak az Aliznál?

Ősszel mindig tartunk egy kétnapos csapatépítőt valahol vidéken, például a Balatonon, amin vannak kötetlen részek, és vannak kimondottan a csapat épülését szolgáló programok. Cégen belül a kisebb csapatok kb. negyedévente tartanak belső csapatépítőket.

December 6-án családi mikulásozást tartunk ahova kicsik is jönnek, karácsony előtt ajándékozunk és céges partit szervezünk. Havonta egyszer összeülünk társasozni. Az iroda épületén egy másik céggel osztozunk, velük szoktunk darts bajnokságokat rendezni.

Persze random is alakulnak programok: így jött létre a pénteki VR-marathon. Szoktunk céges TED előadásokat is tartani, nem csak a szakmát érintő témákról.

Évente egyszer tartunk egy egészséghónapot is, ilyenkor házhoz jön többek között egy orvos, egy ergonómia szakértő, egy gyógytornász, egy masszőr és még hasonlók.

Családbarát munkahelynek jelöltétek magatokat a DreamJo.bs cégprofilon. Hogyan valósul meg ez az ideológia a gyakorlatban?

Rugalmas munkaidőt, home office-t biztosítunk, és be lehet hozni a gyermeket az irodába, ha a helyzet úgy adja. Gyermek születésénél paternity leave lehetőséget nyújtunk. Nyitottak vagyunk a munkavégzés testreszabására: van olyan munkatársunk, aki gyermeke születése után egy éven keresztül 6 órás munkaidőben dolgozott, hogy több időt tölthessen a családjával. Ugyanilyen támogatóan járunk el az egészségügyi igények esetén is: szeretnénk minden szükséges eszközt megadni a kényelmes és biztonságos munkavégzéshez, legyen az egy speciális szék vagy egy labda. Minden tavasszal tartunk egy családi napot, ami szabadtéri programokkal jár. Egyre több a kollégák között a családos, ezért mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a családi élet és a munka harmóniában legyen egymással.

Hogyan néz ki nálatok a rugalmas munkaidő?

Van, aki délután 2-re ér be, és késő estig dolgozik, van, aki viszont reggel 7-re. A napi standup meetingeken való részvétel fontos, ez azonban bárhonnan kivitelezhető, nem kötelező személyesen ott lenni. Azt gondoljuk, hogy a leghatékonyabb, ha fizikailag is együtt van a csapat, amely egy adott projekten dolgozik, hiszen sokszor alakulnak ki szóbeli random szakmai eszmecserék, segítségkérések. Ugyanakkor az is igaz, hogy a cég jelenlegi működési módja mellett ez már nem kivitelezhető, így az online eszközöknek, meetingeknek már régóta élő kultúrája van nálunk. Gondoljunk bele pl. csak abba a helyzetbe, hogy a fele projektcsapat épp Ázsiában tartózkodik, a másik fele meg itthon. Vagy több vidéki kolléga is van, az ő esetükben is nehezen lenne elvárható, hogy minden nap felutazzanak a zuglói irodába. Szerintünk itt a kulcs a kommunikáció: legyenek megteremtve azok az alternatív fórumok, ahol távolról is könnyen létrejöhet a beszélgetés, ill. mindig legyen tiszta, hogy ki mikor és min fog dolgozni, akármikor is kezdi a napját, vagy akárhol is tartózkodik.

Mi változott az Aliznál a vírushelyzet következtében?

Szerencsére könnyen ment az átállás, mivel a vírustól függetlenül is jól működött nálunk a home office. Időben reagáltunk, már a veszélyhelyzet előtt kötelezővé tettük az otthoni munkát. A csapatmeetingeken kívül mindenki rendszeresen beszél a People Leaderével, hetente tartunk egy management meetinget is, ahol transzparensen elmondjuk hogy érinti a céget a helyzet. Egy Team Happiness csapatot is létrehoztunk, akik új csatornák, heti challengek és online események szervezésével igyekeznek feldobni a karanténban töltött időszakot.

Miért szeretnek nálatok dolgozni a munkatársak? 

A már említett szakmaiságon és céges kultúrán kívül azt emelnénk ki, hogy elég nagy a cég ahhoz, hogy legyenek rendszerek és folyamatok, viszont elég kicsi ahhoz, hogy legyen a dolgokra a kollégáknak ráhatásuk.


 

Szívesen csatlakoznál az Aliz csapatához? Keresd a cégprofilon a "Dolgoznék itt" gombot (a cégnév alatt), és kattints rá, ha a jövőben elsőként szeretnél értesülni a nyitott pozícióikról.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed