close
Vissza a blogra
Dreamjo.bs
5 perc
november 18.
Álommelók

Az élet nem állhat le - a Siemens Mobility számára a stabil működés az első

A kommunikáció a legfontosabb a hatékony munkavégzéshez - véli a cég projektfelelőse

A Siemens Mobility jelen helyzetben is egy biztonságot nyújtó munkahely egy olyan szektorban, amelyre a körülöttünk lévő eseményektől függetlenül szükség lesz. Emri Balázs, a cég projektfelelőse enged nekünk bepillantást nyerni a cég mindennapjaiba és beszél a stabil perspektívákról.

Milyen feladaton dolgozol jelenleg?

A DS3 rendszer egy új komponensének első prototípusán dolgozunk a német archiect kollégákkal. Feladatom többek közt, a meglévő komponensek Windows-ról Linuxra portolása, a tesztkörnyezetünk hálózati architektúrájának kialakítása illetve komplex tesztesetek szétdarabolása és a csapat koordinálása.

Hogyan dolgozol?

Főleg csapatban szeretek dolgozni, a „több szem többet lát” elve eddig mindig működött nálam. Az agilis módszertan szerint dolgozunk, általában a pair programminggal igyekszünk növelni hatékonyságunkat. Úgy véljük, sokkal hamarabb megoldódnak olyan problémák, amiket más esetben akár napokig is nyomoznánk. Ha frusztráló problémába akadunk, majd azt megoldjuk, akkor egy ilyen jellegű közös „tortúra” megélése össze tudja kovácsolni az embereket. Természetesen ez nem mindig kivitelezhető, olyankor szívesen dolgozok önállóan is, kevesebb megszakítással és több fókusszal.

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Próbálok minden csapattaggal egy keveset beszélgetni, kideríteni hogy van-e bármiben szükségük segítségre. Amennyiben szükséges technikai részleteket tisztázunk és egyedül vagy közösen megkezdjük a napi munkát. Alkalomszerűen a technikai feladatok ellátását megszakíthatják a német kollégákkal való kapcsolattartást elősegítő megbeszélések.

Hogyan kerültél a jelenlegi pozíciódba?

Szenior szoftvermérnökként kezdtem dolgozni, később kollégám előléptetéséből fakadóan lehetőségem nyílt megpályázni a PR pozíciót.

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Gyorsan sikerült megtalálni a közös hangot. Ahány ember, annyi féle, szerintem kellő elfogadással és alkalmazkodással könnyen be lehet illeszkedni egy csapatba. A kollégáim esetében ez nem jelent problémát, kellően motiváltak vagyunk és szívesen segítjük egymást, emellett a hangulat kifejezetten jónak mondható.

Mennyire látsz bele a cég működésébe (transzparencia)?

Hazudnék ha azt mondanám hogy teljesen, de nem is feltétlenül szeretnék, mivel nagyon nagy cégről van szó. Viszont azt tudom, hogy ha valami érdekel, esetleg a beszerzés folyamata, vagy a toborzásé, akkor eddig mindenki szívesen segített és avatott be a részletekbe. Tehát a transzparenciára eddig nincs panaszom, ha kérdezek, akkor általában kapok kielégítő választ.

Honnan érkeznek az ötletek?

A projektünk nemzetközi, kb. ~100 főből áll és egy már eladott termékről beszélhetünk, tehát az ötletek mind a megrendelők mind a kollégák fejéből kipattanhatnak. Erre reflektálva a mi csapatunk előállhat egy megoldással vagy egy alternatívával, amit általában szívesen fogadnak és megvalósításra is kerülhet.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

A széles technológiai palettát, illetve az igényt a kreativitásra. Plusz nagy előnynek tartom a folyamatos angol nyelvhasználatot mind szóban és írásban. Emellett a munkaidő tényleges rugalmassága kényelmessé tudja tenni a mindennapokat.

Hogyan követed/vezeted a feladataidat?

To-Do listát vezetek az Outlookban, illetve az IBM RTC tool-ját használjuk a sprintjeink megtervezésére és a User Story-k és Taskok ütemezésére, karbantartására.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

The C Programming Language (Brian Kernighan & Dennis Ritchie). Jelenleg nem olvasok külön könyvet, hanem kriptográfiával kapcsolatos online tanfolyamokat végzek.

Mi a legnagyobb tanulság, amit a jelen munkahelyeden tanultál?

A kommunikáció a legfontosabb a hatékony munkavégzéshez. Ezt ki kell tudni alakítani és minden cég, ország és kultúra esetében ez más és más technikák alkalmazását jelentheti. Amint megvolt a kommunikációs formula és kiépültek a megfelelő csatornáink, a támogatottságunk is megjavult és sikerült beintegrálódnunk a nemzetközi nagy csapatba mint a legújabb egység.

Miért jelentkezzen hozzátok valaki?

Mert a feladataink száma folyamatosan növekszik és kell még egy nagyon jó ember a csapatunkba! 😊 Nagyon sok új dolgot lehet tanulni és amellett, hogy egymást képezzük ebben (is) élvezhetjük a cég támogatását. Ha valaki szeretne egyensúlyt teremteni a munka-és magánélet harmóniájában, akkor az itt biztos nem okoz gondot. A projekt tekintetében olyan innovatív megoldásokat igyekszünk szállítani, ami hosszútávon kihívást és izgalmat tud biztosítani.

Szerinted miért jobb itt dolgozni, mint máshol?

Stabil és nagyon jó perspektívákkal rendelkezik a cégünk. A jelen helyzetben is egy biztonságot nyújtó munkahely egy olyan szektorban, melyre a körülöttünk lévő eseményektől függetlenül szükség lesz.

Milyen változásokat hozott magával a rendkívüli helyzet a munkavégzésed kapcsán?

Állandó home office került kialakításra, ami a kezdeti nehézségek ellenére, mára gördülékenyen működik, szinte 100%-os produktivitással.

Van valami, amit megtartotok majd a "karanténos" munkavégzésből a továbbiakban is?

A tervek szerint az otthoni munkavégzés nagyobb mértékben kerül támogatásra a jövőben.

Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt nehéz időszakból?

A munkát tekintve arra, hogy a kihívások ellenére sikerült beintegrálódnunk a budapesti csapattal a német és a spanyol csapatok közé, amit legjobban a folyamatosan érkező változatos feladatok igazolnak. Személyesen pedig arra, hogy az ismeretségi körömön belül (a családomat is beleértve), hála Istennek eddig senkit nem érintett negatív módon a járvány sem anyagi sem egészségi szempontból nézve. 😊

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed