Logo DreamJobs
close
Vissza a blogra
Dreamjo.bs
4 perc
július 21.
Szerethető Munkahelyek

Belső kommunikáció a járvány idején - interjú az Alcoa HR-szakemberével

Őri-Mazurek Marianna, az Alcoa HR szakembere mesélt a DreamJo.bs-nak arról, hogyan maradhat egy munkahely a pandémia alatt is szerethető.

Az amerikai központú, alumíniumgyártással foglalkozó Alcoa székesfehérvári szolgáltatóközpontjában 160 fő nap mint nap azért dolgozik, hogy magas színvonalú adminisztratív és üzleti szolgáltatásokat nyújtson világszerte elhelyezkedő lokációk és telephelyek részére. A COVID–19 világjárvány ezen semmit sem változtatott. A Szerethető Munkahelyként díjazott vállalat ezúttal sem hagyta magára munkavállalóit. A magyarországi Alcoa sikerének titka a hitük abban, hogy egy vállalat legnagyobb értéke a munkatársaiban rejlik. Őri-Mazurek Marianna, az Alcoa HR szakembere mesélt a DreamJo.bs-nak arról, hogyan maradhat egy munkahely a pandémia alatt is szerethető:

Mesélsz arról, hogy hogyan álltatok át a távmunkára?

Tulajdonképpen egyik napról a másikra. Pénteken jelentettük be, hogy hétfőtől mindenki otthonról dolgozik. Ezt természetesen azért tudtuk ilyen könnyen meglépni, mert kellőképpen előkészítettük: folyamatosan figyeltük a változásokat a járványügyi intézkedésekben, már napokkal előtte szóltunk a kollégáknak, hogy a nap végén vigyék haza a laptop-jukat és azokat a dokumentumokat, amikre szükségük van a munkájuk során.

Mi volt a legnehezebb a home office-ra váltásban?

A bizonytalanság megélése mindenki számára kihívás volt, illetve az egyéni élethelyzetektől függően a napirend kialakítása, gondolok elsősorban a családos kollégákra.

Hogyan tudtátok segíteni az Alcoa munkatársait ebben a nehéz időszakban?

Rendszeres és transzparens kommunikációval, egyéni- és csoport megbeszélésekkel, közös virtuális kávézással. Rendszeresen küldtünk ki videókat, cikkeket olyan témákban, mint az otthoni munkavégzés, hatékony időbeosztás, mentális egészség, stresszkezelés, stb.

Mire vagytok a legbüszkébbek az elmúlt időszakból?

Arra, hogy gördülékenyen váltottunk az otthoni munkavégzésre, hogy talpon maradtunk és van egy jövőképünk. Büszke vagyok arra, hogy nem kellett senkit se elbocsátani a cégtől és arra is, hogy a karantén alatt hiányzott a kollégáknak a bejárás és a közösség, számomra ez azt mutatja, hogy jó úton haladunk.

Lesz valami, amit megtartotok majd a karantén alatti munkavégzésből?

Reményeink szerint több home office-t biztosíthatunk majd az Alcoa munkatársainak munkakörtől függően. A lokális vezetőség eddig is támogató volt az otthoni munkavégzést illetően, hiszen a vállalati kultúránk része az emberközpontú és rugalmas gondolkodásmód. A globális vezetőséget kellett meggyőzni a home office létjogosultságáról, de az elmúlt időszak magáért beszél. Emellett azt gondolom, aki nem akar dolgozni, az az irodában is megtalálja ennek a módját.


Elstartolt az idei Szerethető Munkahelyek Díj! 2020-ban a legszerethetőbb álláskeresőt is díjazzuk! Kattints a részletekért!


 

Mit gondolsz, mi a legfontosabb, amire egy vállalatnak figyelnie kell egy ilyen válságos időszakban?

Az egyenes és folyamatos kommunikációra. Szerintem a legfontosabb, hogy ne hitegessük a munkavállalókat azzal, hogy nálunk minden rendben, ha egyszer nincs úgy. Többet ártunk, ha egyik pillanatról a másikra közlünk ellentétes információkat, például azt, hogy létszám leépítés következik, vagy éppen csődbe megy a vállalat úgy, hogy előtte azt hangoztattuk, nálunk minden rendben. A vezetőség és maga a vezető szerepe is felértékelődik egy ilyen időszakban. Nálunk például heti rendszerességű kommunikáció volt az ügyvezetőtől az aktuális kérdésekben.

Azt gondolom, hogy hosszú távon meglesz a böjtje a transzparencia hiányának: lehet, hogy ebben a pillanatban a munkavállalók többsége nincs abban a helyzetben, hogy munkahelyet váltson, de amint normalizálódik a helyzetük, megteszik majd, mert nem felejtik el, hogyan bánt velük a munkáltatójuk.


 

Dobd be magad az álláskeresés világába a Self-branding profillal! Mi az a Self-branding profil? Egy ingyenesen használható felület, amivel végre te is kitűnhetsz az álláskeresők között. Kitöltésével egy profi önéletrajzot kreálhatsz magadnak, és egy kattintással jelentkezhetsz vele a DreamJo.bs-on található bármely állásra! Próbáld ki már most! Segítségként olvasd el a blogcikkünkket a Self-branding profil működéséről.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed