close
Vissza a blogra
Bártfai Krisztián
március 17.
Munkavállalóknak

Egy HR-es kulisszatitkai: Hogyan készülj egy állásinterjúra technológia szempontjából?

A HR világának kulisszatitkait bemutató sorozatunk második fejezetében még maradunk az első körös interjúnál, de áttérünk egy kicsit a technológiai szempontokra.

A HR világának kulisszatitkait bemutató sorozatunk második fejezetében még maradunk az első körös interjúnál, de áttérünk egy kicsit a technológiai szempontokra. 

A COVID-válság egyik legnagyobb változást a kiválasztási folyamatban azzal érte el, hogy hihetetlenül felgyorsította a digitális átállást. A válság első fél-egy éve során gyakorlatilag egy hatalmas ugrással 5 évnyi technikai fejlődést léptünk előre. A pandémia olyan cégeket is rákényszerített a digitalizáció elfogadására, akik addig erőteljesen ódzkodtak attól, és ragaszkodtak a régi utas megoldásokhoz. 

Vanessa Van Edwards, amerikai viselkedéskutató mondta: „Az első benyomáson múlik minden, a másodikon pedig semmi. Már azelőtt eldöntjük, hogy hiszünk-e valakinek, kedvelünk-e valakit, vagy megbízunk-e benne, mielőtt még egyetlen mondatot is váltottunk volna vele.” Ezen pedig semmit sem változtatott az, hogy az interjú a virtuális térben vagy személyesen zajlik-e.

Viszont van egy pár dolog, amit az online interjúk korában érdemes fontolóra venni ahhoz, hogy jobban sikerüljön az bizonyos első benyomás. 

Nem a kép a lényeg!

Azt gondolhatnád, ha már videóinterjú, akkor az lenne a legfontosabb, hogy jól nézz ki. De van ennél egy sokkal fontosabb dolog. Mégpedig a Hang.

Mire is gondolok? Mivel az interjú lényege az, hogy jobban megismerjenek téged, fontos a külsőd is, de közel sem olyan fontos, mint a mondanivalód. Hogy minél inkább ez utóbbin lehessen a fókusz, olyan helyről jelentkezz be az interjúra, ahol egyedül lehetsz és nem hallatszik a háttérben semmi más zaj. 

Ha az eszközöd mozgatható, legyen a bejelentkezés helye egy olyan szobában, ahol több a bútor, lakástextil. Ezzel az egyszerű trükkel csökkentheted a visszhangzást, ami az online interjúk során kifejezetten kellemetlen hatást kelthet.

Figyelj a beszédtechnikára is: légy összeszedett, ne kapkodj és artikulálj jól! Törekedj arra, hogy minden szavad tisztán érthető és koherens legyen!

Legyen világosság

Lehet bármilyen jó a kamerád, ha nincs fény vagy nem jó a fényminőség, úgy fogsz kinézni az interjúztató képernyőjén, mintha egy húszéves kaputelefonról jelentkeznél be. Nem kell több százezret elköltened profi stúdióvilágításra, hiszen rendelkezésedre áll a világ legnagyobb fényforrása, a Nap. Ha szép az idő, csak helyezkedj el úgy, hogy a kamera mögé kerüljön egy nagy ablak. Arra is figyelj, hogy a hátad mögött semmiképp se legyen ablak, mert úgy az arcod árnyékba kerülhet.

Ez persze nem mindig lehet megoldás, hiszen egy borús napon gyakran fog változni a rád eső fény. Hol szűrt fényt kapsz majd az égen futó felhőkön keresztül, hol teljes erejű napsütést, amikor a felhők tovább haladtak. Ennél is jobb megoldás, ha van egy kis éjjeli lámpád, és azt teszed 45 fokos szögben a kamera mögé.

Ügyelj arra is, hogy szemmagasságba tedd a kamerát. A szemkontaktus fenntartása ugyanis az online interjúk során is kiemelten fontos. Senki sem szereti, ha lenéznek rá, de lefogadom, hogy azt se szeretnéd, ha az orrlyukadba látna az interjúztató. Ehhez elég, ha pár dobozt vagy könyvet teszel a laptop alá.

Vestis virum facit, azaz ruha teszi az embert

Nagyon is számít, hogy mi van rajtad. Lehet, hogy az otthonod kényelméből bonyolítod az interjút, de mégsem öltözhetsz úgy, ahogy otthon szoktál. Le a pizsit és a kinyúlt pólót, és vedd fel azt a ruhát, amiben egyébként is elmennél az interjúra! 

Hidd el, jobb, ha felveszed az alsó részt is, mert bármikor előfordulhat, hogy valami miatt fel kell állnod a laptop elől. Azt pedig biztosan nem akarod, hogy ilyen esetben a kedvenc melegítődé legyen a főszerep az interjún. Meglepődnél, mennyi ember követi el ezt a hibát! 

Mindig nézz a hátad mögé!

Ez az életben is hasznos tanács különösen igaz egy interjú előtt! Tarts egy próbát az éles interjúhelyzet előtt. Helyezkedj el a laptoppal vagy a telefonoddal, kapcsold be a webkamerád és nézd meg, mi látszik mögötted. Ha olyasmi, ami nem odavaló, vagy esetleg cikis lenne, ha az interjúztató látná, akkor rakd el onnan. A minden lakásban előforduló „ruhásszéket” is vedd ki a képből!

Pozíciótól függhet ugyan, de hatásos trükk, ha egy könyvespolc elé teszed a széked és az asztalod az interjú idejére. A polcon látható könyvektől profibb és hitelesebb benyomást keltesz az interjúztatóban. Ha pedig arra is figyelsz, hogy a hátad mögött milyen címek legyenek beazonosíthatók, azzal tovább finomíthatod a rólad kialakuló képet.

Büszkén viseld a neved!

Bármilyen platformon történik az interjú - Meet, Teams, Skype -, meg kell adnod egy felhasználónevet, amit a másik oldal is lát. Ha teheted, mindig a teljes nevedet add meg, ne egy becenevet, vagy a neved egy becéző formáját. Kicsit sem fogsz komolynak és professzionálisnak tűnni, ha az interjúztató az arcod mellett egy olyan nevet lát, mint pl. G@merGuy420.

 

 

Sorozatunk előző részében az első körös interjúztatás HR-es fogásairól olvashattatok. A következő részben a munkaeszközöket fogjuk körbejárni. Maradjatok velünk! 

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed