close
Vissza a blogra
Árvai Barbara
március 11.
Heti menü

Ezek ma a legjobban fizető iparágak Magyarországon!

Határozottan kijelenthetjük, hogy az elmúlt pár év számos változást hozott az életünkbe. Nemcsak magánéleti szempontból, de a munkaerőpiacot is gyökeresen felforgatta a járvány.

Ezek ma a legjobban fizető iparágak Magyarországon!

 

Határozottan kijelenthetjük, hogy az elmúlt pár év számos változást hozott az életünkbe. Nemcsak magánéleti szempontból, de a munkaerőpiacot is gyökeresen felforgatta a járvány.

 

A digitalizáció térnyerése és a vendéglátóipar nehézségei mellett számos tényező alakította a különböző iparágak működését, ami persze hatással volt a munkavállalók életére is. Már csak azért is, mert ugyanezek a hatások befolyásolják a fizetések alakulását is. Ilyen például a távmunka egyre nagyobb népszerűsége, ami csökkenti a fizetésekben megjelenő területi különbségeket. További változást jelenthet az egyre rugalmasabb munkaidő, a részmunkaidő elterjedése, ami szintén nagy hatással van a bérek alakulására, nem is beszélve az állami támogatásokról.

 

A fizetések.hu adatai alapján megállapítottuk, hogy melyik az 5 legjobban fizető iparág ma Magyarországon. A weboldalon több, mint 600 pozíció adatait dolgozzák fel, így a magyar álláspiac mindenkori helyzetét tükrözi és állandóan frissül a piac változásaitól függően, hiszen az adatokat maguk a felhasználók adják.


 

A fentiek alapján íme az 5 legjobban fizető iparág ma Magyarországon.

 

1. IT

 

A szoftverfejlesztés virágkorát éljük, hiszen a vállalatok szinte bármennyit hajlandóak kifizetni egy tapasztalt és jó szakemberért. Egy senior IT-shoz úgy találnak el az ajánlatok, hogy a kisujját sem kell mozdítania érte, sokukat napi rendszerességgel több fejvadász is megkeresi a LinkedInen keresztül.

 

Nem véletlen, hogy rengeteg fejlesztői képzés jelent meg a piacon, ugyanis komoly szakember hiánnyal küzd ez a terület. A képzésektől azt remélik, hogy azok folyamatosan biztosítják majd az utánpótlást a rohamosan növekvő iparág számára.

 

Hazánkban egy junior fejlesztő fizetése is nettó több százezer forintnál kezdődik, a senior munkavállalók átlagfizetése pedig legtöbbször már az egy-másfél milliós nettó fizetést is meghaladhatja. A határ pedig a csillagos ég.

 

2. Energetika, elektrotechnika

 

Az energetika világszinten rohamosan fejlődő iparág, folyamatosan új innovációkat dobnak piacra. Persze, a szakemberekre is hatalmas a kereslet ezen a területen. Egy energetikai vagy villamosmérnök bruttó havi bére átlagosan elérheti a 900.000 Ft-ot is.

 

3. Bankszektor

 

A pénzügyi szférában alapelvárás a professzionális és naprakész tudás, amit a vállalatok általában meg is fizetnek. Bár a számadatok elmaradnak az IT szektortól, a bankszektor még mindig stabil karrierutat jelent azok számára, akik nyitottak a folyamatos fejlődésre. Ezen a területen a foglalkoztatottak havi fizetése átlagosan akár a bruttó 808.000 forintot is elérheti.

 

4. Gyártás-termelés

 

A mérnöki szakma továbbra is a legkeresettebbek közé tartozik. Bár a pandémia ideje alatt sok cég kényszerült leépítésre, az már most látszik, hogy elkezdett újra indulni az élet ebben a szegmensben is. Az új kollégákat pedig már nem tudják a régi fizetéssel felvenni, ezért a legtöbb vállalat kénytelen magasabb fizetést kínálni az álláskeresők számára.

 

A gyártáson belül a minőségbiztosítás területén kiemelkedőek a bérek. Az átlagos fizetés egy minőségügyi mérnök esetében elérheti a bruttó 713.000 Ft-ot.

 

5. Gyógyszeripar

 

Felértékelődött az egészség fontossága, ami magával hozta a gyógyszeripar fejlődését is. Számos vállalat kezdte el a megnövekedett bevételét kutatásra, fejlesztésre fordítani, amihez professzionális munkaerőre van szüksége.

 

Egy gyógyszerész átlagos fizetése például bruttó 600-630.000 Ft között mozoghat, de a plusz juttatásokkal elérhető fizetés jóval efölött van.

 

Persze minden szektor esetén számos tényező befolyásolja a fizetés mértékét. Ilyenek lehetnek például a cég fizetési kultúrája, a jelölt szakmai tapasztalata, a juttatási csomag összetétele, vagy a pozíció szintje.

 

Az adatok forrása: fizetesek.hu

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed