close
Vissza a blogra
Árvai Barbara
május 23.
Álommelók

Fejlesztési módszer, ami a kreativitást is támogatja? A Nexogennél erre számíthatsz!

A saját termék fejlesztésének előnye, hogy náluk van a döntés, hogy mit hogyan valósítanak meg, ez a kreativitásukat is támogatja és így aktívan alakíthatják a termék életét is

Kíváncsi vagy milyen frontend fejlesztőként a Nexogennél dolgozni? Meg is kérdeztünk egy kollégát, aki elmondta, hogy a saját termék fejlesztésének előnye, hogy náluk van a döntés, hogy mit hogyan valósítanak meg, ez a kreativitásukat is támogatja és így aktívan alakíthatják a termék életét is. Miről beszélgettünk még? Olvasd el a teljes interjút!

 

Milyen feladaton dolgozol jelenleg?

Saját termékünk Frontend fejlesztésével foglalkozunk, ami egy webes alkalmazás. A fejlesztéshez React-ot és TypeScript-et használunk. Feladataink a feature-k fejlesztése, tervezése, bug-ok javítása, kinyomozása, kód review-k. A saját termék fejlesztésének előnye, hogy nálunk van a döntés, hogy mit hogyan valósítunk meg, ez a kreativitásunkat is támogatja és így aktívan alakíthatjuk a termék életét is. A felületről indított tesztek automatizálása is a feladatunk része, jelenleg ezen nagy hangsúly van.

Hogyan dolgozol (módszer, technika, helyszín, körülmény, csapatban vagy egyénileg)?

Van frontend board, ahova mi tervezzük meg a feladatokat, ez alapján priorizálunk. A frontendet érintő DevOps folyamatok is hozzánk tartoznak. Agilis szemlélet jellemez minket, a nagy dolgokat részfeladatokra bontjuk. Mindennap van stand up, a további egyeztetéseket mindig a feladatokhoz igazítjuk. A revieweket igyekszünk már a folyamat közben beiktatni, hogy időben kiderüljenek a hibák, ezeket van amikor szintén közösen csináljuk. A Digital Consultant csapattól érkező visszajelzések (bug, feature igény stb.) esetében fontos, hogy megértsük az ügyfél igényeket, szorosan együttműködünk, együtt ötletelünk, egyeztetjük a nézőpontokat. Ezt követően csapaton belül megbeszéljük a technikai megvalósítást. Az a tapasztalat, hogy minél többen ötletelünk, annál jobb megoldások születnek, ebben számítunk az új kollégára is. Munkavégzési hely szempontjából inkább a home officet részesítjük előnyben. A munkánkhoz fontos, hogy legyen több, nagy méretű monitor, így kényelmesebb otthonra berendezkedni a szükséges felszerelésekkel, amit a cég biztosít. Az online kapcsolódás semmiben nem gátol, van Teams, screen share, chat, így minden adott az eredményes munkához. De ha személyesen találkozunk a közös sörözésekben mindig benne vagyunk. 😊

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Mielőtt a Nexogenhez csatlakoztam előtte is home officeban dolgoztam, így nem volt újdonság az online működés. Annak ellenére, hogy többnyire virtuálisan találkozunk, az onboarding alatt nagyon sok információt kaptam a csapatok működéséről és a kollégákról, mindenkit meg tudtam ismerni. Ez után volt egy Nexogen nap, amikor személyesen is találkoztunk, ekkor már mindenkivel kialakult a közvetlen hangvétel, ami megalapozta a későbbi szakmai kapcsolatainkat is. A heti rendszeres angol órák szintén segítik az ismerkedést, 2 hetente pedig van Szieszta & ChitChat alkalom, amit a cég kifejezetten azért biztosít, hogy jobban megismerhessük egymást, betervezett de kötetlen beszélgetések keretében.

Honnan érkeznek az ötletek?

Van olyan ötlet, ami ügyfél visszajelzés útján érkezik a Digital Consultant csapaton keresztül. Emellett iteratívan gondolkozunk, hogyan valósítsuk meg az igényeket, mind az ügyfelek és termék tekintetében, mind pedig a saját működésünkben. Az automatizáció, vagy a deploy folyamat javítása a belső működésünket segíti, ilyenkor utána olvasunk, milyen best practisek vannak. Time box-olni szoktunk, hogy az adott problémára mennyi időt érdemes rászánnunk, ez alapján tervezünk. Az éves működésen belül mindig megvan a fókusz, hogy mivel foglalkozunk, az elsődleges szempont, hogy üzleti értéket szállítsunk de a kód se avuljon el, ezeket a prioritásokat az adott időszakhoz igazítjuk.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Leginkább azt, hogy olyan terméken dolgozunk, amit élesben haszálnak, van eredmény, vannak ügyfél visszajelzések, valós igények fogalmazódnak meg. A szoftver funkciója is érdekes, illetve van egy környezetvédelmi vonzata és jelentősége a munkánknak. A szoftver segítségével csökkenhet a közúti fuvarozásból származó széndioxid kibocsátás. A vizuálizációját is nagyon szeretjük, van benne térkép, táblázat, a felület látványa is érdekes szakmailag. A kreatív rész kidolgozása is a mi feladatunk. Nem designertől megkapott instrukciók alapján kell kiviteleznünk, lehetőség van a saját ötletek megvalósítására. A szakmai oldal mellett a flexibilis munkaidő sokat segít, hogy jól menedzseljük a mindennapokat. A fejlesztési ihlet nem mindig 9 és 5 óra között érkezik, de cserébe van lehetőség ügyet intézni, a családdal lenni, edzeni. Meetingeken, ha jó idő van, ki tudok menni az udvarra, sétálgatok, így feltöltődök munkaközben is.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Robert C. Martin Clean Code című könyve szerintem alapmű a szakmában de gyorsan változnak a trendek, újdonságok. Sokszor a könyveknek a feldolgozott videós változatát nézzük meg, amikbe már az aktualitások is bele vannak építve. Online blogok, videók, konferenciák amik még segítik a munkánkat. Online kurzusok, amik szintén frissítik a tudásunkat. Sokszor használjuk az open source eszközök GitHub oldalait is forrásként, akár a kódot elemezve, akár a kapcsolódó feladatokat, beszélgetéseket olvasva. Az is egyre gyakoribb manapság, hogy nagy libek, frameworkök dokumentációi nem kizárólag a használatot írják le, hanem hosszú blogbejegyzéseket tartalmaznak a problémákról, amiket megoldanak, a megoldásokról, a miértekről. Ajánlásokat tesznek arra, hogyan kéne, vagy hogyan nem kéne valamit megoldani. (Például React blog, cypress dokumentációja, material design leírása, stb). Szintén hasznos forrás ezen eszközök fejlesztőinek a szakmai blogja, Twitter fala, stb.

Miért jelentkezzen hozzátok valaki?

Agilisan működünk, nem az adminisztráció teszi ki a munkánkat. Nem kell régi böngészőket támogatnunk. Nálunk a hangsúly az ügyfelek problémáinak megoldásán, igényeik megvalósításán van. Kicsi a csapat, flat a szervezet, így bárkinek lehet nagy hatása az egész szervezet működésére szakmailag és emberileg is. Proaktívak vagyunk és befogadóak, értékeljük a hasonló hozzáállást.

Szerinted miért jobb itt dolgozni, mint máshol?

Van lehetőség technológiai szintemelésekre, folyamatok fejlesztésére. Mindig vannak apróbb szakmai kihívások és sikerek, nem hagyják veszni az érdeklődésem a munkám iránt. Szervezeti szinten is folyamatosan vannak újdonságok, érzem, hogy haladunk előre.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed