close
Vissza a blogra
Dreamjo.bs
4 perc
március 18.
HR szakembereknek

Growth mindset a szervezetben

A growth mindset a tehetségről és az adottságokról (fixed mindset) a tanulásra, fejlődésre és viselkedésre helyezi a hangsúlyt. Hogyan hasznosítható mindez egy szervezet működésében?

Igazán megéri ma a growth mindset, azaz a fejlődés orientált szemléletmód elültetése a céges kultúrában, ez a gondolkodásmód ugyanis hatékonyan és látványosan fejleszti az egyént és így az egész szervezetet. Ez a nézőpont, a fixed mindsettel ellentétben már nem a meglévő képességekre és egy adott intelligencia szintre koncentrál, sokkal inkább a fejlődési lehetőségekre, a tanulásra és az agy rugalmasságára, változékonyságára.

Fixed mindset esetében azt gondolhatjuk, hogy ez a végzettségünk, ez és az a jól alkalmazható képességünk, ennyi az intelligencia hányadosunk, ez az életkorunk és stb., akkor ezek alapján a következő X dolog várható el tőlünk, több azonban, papírforma szerint legalábbis, nem. A helyzet az, hogy a legtöbben ezt a fajta gondolkodásmódot ismerjük.

A jelenségre Carol Dweck pszichológus munkássága hívja fel a figyelmet. Dweck a Stanford Egyetem professzoraként kutatássokkal támasztja alá a growth mindset jótékony hatását és szükségességét. A munkahelyi motiválatlanság egyik fő oka lehet a fixed mindset, hiszen felnőtt egy generáció (az a generáció, aki most a munkaerőpiac legaktívabb résztvevője) úgy, hogy megtanulták, mit nem tudnak, de azt senki nem mutatta meg nekik, hogyan lehet elsajátítani olyan tudást, ami nem volt a forgatókönyvben megírva. Dweck ráadásul azt mondja, hogy ez a generáció nem tud jutalom nélkül teljesíteni. Ez annak köszönhető, hogy egy teljesítmény és értékelés központú oktatási rendszerben nevelkedtek, amiben maga a folyamat vagy a kiindulási pont nem volt érdekes. Akkor jár a jutalom, ha most, rögtön tudjuk a választ, nem akkor, ha erőfeszítéseket teszünk azért, hogy megtanulhassuk. És a pillanatnyi nem tudás által el is könyvel minket a környezet úgy, mint aki nem tudja, majd szépen mi is elhisszük, hogy nem tudjuk, pedig – és ez a hangsúlyos – még megtanulhatjuk.

Nagyon nehéz helyzetbe kerülhet így egy vezető, aki valóban motiválni szeretné a csapatát és szeretné elkerülni, hogy minősítenie kelljen a pillanatnyi teljesítményt. A growth mindset megoldást kínál a szervezeti és az egyén szintjén egyaránt erre a nehézségre. Van egy egyszerű, könnyen alkalmazható kommunikációs módszer.

A „még” hatalma

Minden olyan mondatba tegyük bele a még szócskát, amivel állítást fogalmazunk meg a hiányosságainkról. Például „ezt nem tudom” helyett „ezt még nem tudom”, vagy „ebben nem vagyok jó” helyett „ebben még nem vagyok jó”. Nem csak a saját magunról való kommunikáción, de a társainknak adott visszajelzéseken is változtathatunk a még szó erejét felhasználva. A growth mindset gyakorlásával megláthatjuk a lehetőségeket a különböző elakadásokban. Minden változás, ami elérhető az egyén szintjén, az elérhető szervezeti szinten is.

Jó példa a fixed és a growth mindset megkülönböztetésére a másokkal való összehasonlítás példája. Fixed mindsettel fenyegetve érezhetjük magunkat mások sikerét látva. Cégként azt gondolhatjuk, hogy a versenytársak learatták helyettünk a babérokat, ezzel szemben a growth mindsettel inspirációt, lendületet nyerhetünk az ilyen esetekből. Azt láthatjuk, hogy ha más is megcsinálta, mi is megtudjuk, sőt felismerhetjük, hogy érdemes tanulni tőlük.

Ugyanígy végiggondolhatjuk, milyen eltérések jelentkeznek kritika hallatán a két nézőpontnál. Fixed mindset fennállásakor általában ignoráljuk a kritikát, azt gondoljuk, nem rólunk, nem nekünk szól, vagy más esetben megsértődhetünk rajta, a growth mindset elsajátításával viszont meghallhatjuk a kritikákból azt, amire tényleg érdemes lehet odafigyelnünk, amin valóban tudnánk változtatni.

Léteznek olyan szervezetek, akik a growth mindsetet tűzték ki a céges zászlójukra. A Harvard Business Review korábbi (2014) tanulmányában a következő változásokat azonosították a felmérésben résztvevő growth mindsettel rendelkező szervezetekben:

47%-kal több munkavállaló tartotta megbízhatóbbnak a szervezetet, 49%-kal nőtt a munkavállalók kreativitásának és az innovációra való törekvésüknek a támogatása. 65%-kal nagyobb a valószínűsége a kockázatok vállalásának és 34%-kal nőtt a munkavállalók elkötelezettségének valószínűsége, illetve a vállalat érdekeivel történő azonosulás.

Ígéretesnek bizonyulnak ezek az eredmények. Egy próbát biztosan megér a growth mindset akár a cég, akár az ember életében.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed