close
Vissza a blogra
Bártfai Krisztián
6 perc
augusztus 22.
Munkavállalóknak

Interjútípusok a munkaerőpiacon

Lehet, hogy a kiválasztási folyamat nagy része átköltözött a digitális térbe, de az alapfolyamat leglényegesebb eszköze, az interjú megmaradt. De milyen interjútípusokkal találkozhat az egyszeri álláskereső? Ezt fogjuk bemutatni nektek.

Lehet, hogy a kiválasztási folyamat nagy része átköltözött a digitális térbe, de az alapfolyamat leglényegesebb eszköze, az interjú megmaradt. De milyen interjútípusokkal találkozhat az egyszeri álláskereső? Ezt fogjuk bemutatni nektek.

Strukturált vagy nem strukturált?

Nemzetközi viszonylatban rengeteg különféle interjútípussal találkozhatunk, viszont Magyarországon nem mindegyik terjedt el. Mielőtt azonban a konkrét típusokra rátérünk, be kell mutatnunk az interjúk két fő kategóriáját: a strukturált és strukturálatlan interjúkat.

A strukturált interjú esetében  minden vagy majdnem minden kérdés meg van előre határozva. Ezt a típust legfőképp akkor alkalmazzák, amikor egy kiválasztási folyamat során rengeteg jelentkező van, vagy ha egyszerre több embert akarnak felvenni.Nagy előnye a a HR-es számára, hogy minden jelöltről ugyanazt az információcsomagot kapja meg. 

interju allasinterju allaskereso munkakereso allaskereses munkaltato hr interjuztatas

A strukturálatlan interjú inkább hasonlít egy beszélgetésre, ahol az improvizáció sokat számít mindkét oldalról. Ezt legtöbbször a második vagy többedik körös interjúk során használják, miután megvolt az alapvető követelmények felmérése. Vagyis már csak olyan jelöltek vesznek részt a kiválasztásban, akik megfelelnek a pozícióhoz szükséges követelményeknek, ade még szeretnék jobban megismerni a személyiségüket. Ezzel a módszerrel egy sokkal mélyebben rétegezett képet kaphat az interjúztató a pályázóról, így könnyebb megtalálni azt az embert, aki a legjobban illik a cég kultúrájába. 

Milyen interjútípusok fordulnak elő a HR-esek fegyvertárában? 

Eljött az ideje, hogy kitárgyaljuk az egyes interjútípusokat. Mi a céljuk, mennyire gyakran alkalmazzák és mire lehet számítani az interjú során? Lássuk!

szavazás, szerethető munkahelyek, szerethető munkahelyek verseny, szerethető munkahelyek díj

Hagyományos interjú: Talán ez a legismertebb változat, aki volt már munkakereső, szinte biztosan találkozott vele.. Rövid összefoglalója: egy HR-es, egy interjúalany, és fél és egy óra közötti időtartam. Viszonylag olcsó a megvalósítása, és a digitalizációnak hála sokkal egyszerűbbé vált az elmúlt években. Hiszen sokkal kevesebb macerával jár egy internetes interjú - akár egy 5 perces telefonbeszélgetés alatt -, mint a hagyományos személyes részvételen alapuló interjú leszervezése. 

Bizottság előtti interjú: Ritkábban fordul elő, de alkalmazzák itthon is. Külföldi gyakorlatban arra is van példa, hogy az egész részleg, akár egyszerre 20 ember is interjúztatja az alanyt. Ezzel az a cél, hogy a leendő kolléga tényleg minél megfelelőbb legyen a csapatba,, hogy az egyéni szimpátiát vagy antipátiát kiküszöbölje a kiválasztási folyamatból.

interju allasinterju allaskereso munkakereso allaskereses munkaltato hr interjuztatas online

Board interjú: A bizottság előtti interjú alfajtája, amikor a legfelsőbb szintű döntéshozók ülnek a bizottságban: például a HR vezető, részlegvezető, esetleg maga a cégvezető is. Hazánkban is többször használják, általában az utolsó körös interjúk részeként.

Csoportos interjú: Ez gyakorlatilag a bizottság előtti interjú ellentéte, amikor több jelöltet interjúztatnak egyszerre. Jellemző olyan időszakokban, amikor a munkaerőpiaci helyzet a cégeknek kedvez, mivel ilyenkor alapból is nagyobb a versenyhelyzet a jelentkezők között. Ha az interjúztatás során a résztvevő jelölteknek csoportos feladatot is adnak, akkor könnyen meg lehet figyelni az egyes jelöltek csapatmunka-készséget. Ez az interjútípus azt is jól megmutatja,, hogy a jelöltnek milyen alapszemélyisége van: például dominánsan viselkedik vagy inkább behódol a többiek akaratának.

Interjúsorozat: Nem, ez nem egyenlő  a többlépcsős kiválasztási folyamattal!Az interjúsorozat esetében minden interjúnak más a célja, és mindet más személy tartja. Minden egyes interjú esetében a jelölt egy adott jellemzőjét vizsgálják meg. Ritkán alkalmazzák, akkor is inkább speciális vagy vezetői pozíciókra való kereséseknél. Mivel annyira időigényes, a cégek általában kiszervezik egy HR-es szolgáltatásokat nyújtó cégnek. 

Szakmai interjú: Talán ezzel is találkoztál már álláskeresőként. Ez az az interjútípus, amikor nem egy HR szakember, hanem a szakmai vezető ül veled szemben, az asztal túloldalán. Fő célja, hogy egy adott szakmához, szakterülethez tartozó specifikus készségeket, skill-eket vizsgálja.

A fenti főbb interjútípusokon túl létezik még három, specifikus eset, amikkel külön cikkekben fogunk foglalkozni. Ez a három típus az online interjú, az assessment & development center és a stresszinterjú. Ha érdekelnek az erre vonatkozó tudnivalók is, akkor maradjatok velünk.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed