close
Vissza a blogra
Krupp Barbara
május 14.
Munkavállalóknak

Jövőformáló trendek a munka világában

2021-ben is elvégezte humánerőforrás-kutatását a Deloitte vezetési tanácsadó cég, annak érdekében, hogy a munka világára jellemző trendeket meg tudják határozni. A válaszok 99 különböző országból származnak és 6000 munkavállaló véleményét tükrözik.

2021-ben is elvégezte humánerőforrás-kutatását a Deloitte vezetési tanácsadó cég, annak érdekében, hogy a munka világára jellemző trendeket meg tudják határozni. A válaszok 99 különböző országból származnak és 6000 munkavállaló véleményét tükrözik sokféle iparágat átívelően. A felmérés különlegessége, hogy a válaszadók többsége a mostani alkalommal nem HR-es kolléga, hanem felsővezető volt (3630 fő).

A kutatás központi témáját meghatározta a pandémiás helyzet. Arra keresték a válaszokat, hogy miként igyekeznek a szervezetek elmozdulni a vírusválság okozta holtpontról, és mit tesznek a fejlődésük érdekében. A válaszokból tisztán látszik, hogy két domináns szervezeti hozzáállást lehet megkülönböztetni: a túlélőt és az ambiciózust.

A túlélő szervezetek hitvallása az, hogy minél gyorsabban átlendüljenek a helyzeten, és működésük visszatérjen a megszokott kerékvágásba változtatások nélkül.

Az ambiciózus szervezetek katalizátorként tekintenek a változásra és tudatosan törekednek arra, hogy a lehetőségekből kihozzák a maximumot. Az eredményekből az is látszik, hogy kimagaslóan megnőtt azon szervezetek száma, akik tudatosan készülnek stratégiával a jövőre. Hiszen a COVID-19 előtt a cégek 23 százaléka rendelkezett konkrét tervekkel most ez az arány 47 százalékra nőtt.

Ezzel párhuzamosan erősödik az a nézet, hogy radikálisan újra kell gondolni a munkavégzés helyét, körülményeit és támogatási eszközeit.

5 trend ami átalakítja a munkavégzést 

A Deloitte szakértői a kutatási eredmények alapján 5 olyan trendet neveztek meg, amelyek pár éven belül világszinten mindenhol meg fognak jelenni a szervezetek működésében és létezésében.

Az első trend a superteamek meglalakulása.  Különböző hátterű és gondolkodású emberekből álló csapatok, amelyek kiemelkedően magas teljesítményt nyújtanak kríziskezelésben és a hatékony és eredményes problémamegoldásban. Fontos, hogy a superteamek nem csak emberekből állnak, hanem a technológia eszközök is a csapat részét alkotják.

A második trend a Prediktív munkaerő tervezés. Az adatalapú működés a munkaerőhöz kapcsolódó elemzések felhasználásának új irányait is kijelölte. Az elemzések célja a munkavállalókban rejlő potenciál részletesebb megértése és megismerése annak érdekében, hogy képességeinek és érdeklődési körének megfelelő munkakörben helyezkedjen el.

A harmadik trend a potenciál fókuszú képzés-fejlesztés.  Ez teret ad az egyéni motivációkon is alapuló belső képzéseknek és munkaerőáramlásnak, ami kiegyensúlyozottabb, boldogabb munkavállalókat eredményez.

Negyedik trend az integrált well-being design. Az integrált megközelítés hátterében a teljesítményszemlélet áll: az a cél, hogy munkavállalók összességében a legjobbat tudják kihozni magukból és dolgozzanak bárhol vagy bármikor, ha munkakörük is megengedi.

Az ötödik trend a HR változó szerepe. A humán erőforrás menedzsmentnek megkérdőjelezhetetlen és előre mozdító szerepe van a cégek átalakulásban, fejlődésében. Megjelennek a technológiai erőforrások, amelyek magasabb szintre emelik a HR-t, és teret nyitnak új funkcióknak is.

A COVID-19 bebizonyította, hogy az emberek és a szervezetek óriási növekedésre képesek egy válság okozta nyomás alatt. Sok egyén és szervezet számára az lesz a kihívás, hogy ezt a lendületet képes legyen fenntartani és új módszereket tudjon felfedezni a folyamatos növekedés érdekében.

További érdekes információkat a teljes felmérésben olvashatsz, amit elérsz ITT.

 

 

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed