close
Vissza a blogra
Bártfai Krisztián
3 perc
augusztus 11.
Reloaded - Karrierváltás

Karrierváltó történetek 3.: Komplett karrierváltás négy hónap alatt

Ő itt Krista Moroder. Gimnáziumi tanárnő volt, amikor felkérték, hogy vezessen egy tizedikes lányoknak szóló előadást a YouTube főhadiszállásán, amelynek az volt a témája, hogy miért fontos megtanítani a fiatal nőket programozni.

Az első kérdés, amit egy tizenhat éves lány a közönség soraiból feltett, egy tipikus diák kérdése volt: miért kéne minden diáknak megtanulnia azt, hogyan kell programozni?

Kristának viszont nem volt erre a kérdésre kész válasza, és tudta, hogy "a jövőben szüksége lesz erre" reakció nem lesz elég nagy hatással a lányokra, ezért a mellette ülő Google alkalmazott szoftverfejlesztő hölgy kezébe nyomta a mikrofont, aki a következőt válaszolta: "Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes kérdés. Szerintem arra kéne koncentrálnunk, hogy minden diákot megtanítsunk problémát megoldani. A programozás pedig csak egy skill, ami ezt sokkal hatékonyabban segíti elő, attól függetlenül, hogy ki milyen karriert választ."

Kristát úgy érte a válasz, mint egy villámcsapás. Saját elmondása szerint eddig a pontig úgy gondolt a programozókra, mint akik ülnek a hátsó szobában, és csak teljesítik az elülső szobában ülő döntéshozók, a valódi problémamegoldók parancsait. Az előadás után egy kávé mellett megkérdezte, hogy is van ez igazából?

A mérnök hölgy nevetve elmesélte neki, hogy ő az az ember, aki megoldja azt a problémát, amit az első irodában ülők nem tudnak. Saját elmondása szerint Krista ekkor érezte azt hogy szeretné magáénak tudni ezt a szuperképességet, így mikor hazament, a hétvégére bezárkózott a lakásába, és elhatározta, hogy megtanul programozni.

Természetesen ez egyetlen hétvége alatt nem ment, ezért ezt követően minden lehetséges formáját kipróbálta az önképzésnek. Viszont úgy érezte, megtalálta azt, amit szenvedélyesebben szeretett, mint az oktatást. Nehéz döntés állt előtte, hiszen mindenképp ezzel akart érvényesülni, ezért elhatározta, hogy elmegy egy programozói boot campre, azonban ez három hónapon át napi nyolc-tizenkét órás képzést ígért, és húszezer dollárba került, ami azzal járt volna, hogy fel kell adnia az aktuális állását.

A programozó barátaival való egyeztetés után felkészült arra, hogy esetleg hónapokig nem talál majd munkát, de elhatározta, hogy belevág. Már csak az anyagiakat kellett előteremtenie, amit több személyes kölcsön felvételével, a teljes addigi megtakarítása befektetésével, valamint a szülei életbiztosítási alapjának felhasználásával sikerült összeraknia.

2016. február 23-án elkezdte a képzést, és mindössze négy hónappal később, június 17-én már fel is vették az első szoftverfejlesztői állásába. Mára Krista a Checkr Inc. Senior Engineering Managere és Product Ownere, emellett pedig a tanításról sem mondott le, hiszen a CodeOp nevű, nőknek szóló nemzetközi programozóiskola igazgatótanácsának tagja.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed