Milyen nyelven tanuljak? - I. rész

Milyen nyelven tanuljak? - I. rész
Dreamjo.bs 2020.05.06 Munkavállalóknak

A felsőfokú végzettséghez szükséges nyelvvizsga-kötelezettség ugyan megszűnt a koronavírus ideje alatt, nyelvtudásra továbbra is szükség van, ha értékes munkavállalóként szeretnénk magunkat pozicionálni a munkaerőpiacon. Megkérdeztük a DreamJo.bs-on állást keresőket arról, hogy mi hiányzik nekik a leginkább az álommunkahelyük megszerzéséhez, és a nyelvtudás igazán előkelő, szám szerint a második helyen végzett (első helyen a több év szakmai tapasztalat szerepelt).

A nyelvtanulás mostantól viszont nem egy külső kényszer lesz, hanem mindenki saját felelőssége. Ha megvan a kellő belső elhatározás, még mindig hátra van egy fontos döntés meghozása: milyen nyelven tanuljunk?

A nyelvtanulás sok időt, és lássuk be, pénzt igényel, ezért sem mindegy, hogy jól választunk-e. Persze az első és a második után a harmadik és negyedik nyelv elsajátítása szinte gyerekjáték lesz, az elsőknél azért még nem árt végiggondolni az adott nyelv relevanciáját.

Ma, 2020-ban, nemzetközi viszonylatban a következő 10 nyelvet tartják a legaktuálisabb és relevánsabb választható idegen nyelvként:

Angol

A lakosság 75 %-a beszél angolul, körülbelül 446 millió anyanyelvi beszélője és 650 millió első vagy második tanult nyelvként használója van. Összesen 70 országban hivatalos nyelv, de a világon szinte bárhol megértik. Népszerűsége a praktikusságának is köszönhető (az evolúció során számos szükségtelen nyelvtani elemet elhagytak belőle) az angolszász országok gazdasági hatalma mellett. Ugyan gazdasági szempontból más nyelvek is jogosultak lennének a világnyelve címre, mint például a német, a mandarin, a japán vagy az orosz, de bonyolultságuk miatt az angol mögé szorultak a ranglistán.

Mandarin

A mandarin szinte egy szempillantás alatt vált napjaink leghasznosabb nyelvének egyikévé. A sztenderd mandarin nyelv Kína, Tajvan és Szingapúr hivatalos nyelve. Jelenleg 1,2 milliárd ember beszéli a mandarint a Földön. A világ internetfelhasználóinak körében a 2. leggyakoribb nyelv, ami az ázsiai országok radikálisan növekvő e-commerce jelenlétének köszönhető. Becslések szerint 2050-re Kína lesz az első számú gazdasági nagyhatalom a világban. A következő 20-30 évben átveheti a vezető szerepet az angol nyelvtől.

Spanyol

A spanyol nyelv továbbra is töretlen népszerűségre tesz szert. Nem csak Dél-Amerikában, de az USA-ban is meghatározó, ahol ma már 50 millió spanyol ajkú él, és 37 millióan tanultak meg spanyolul. Az elkövetkezendő 30 évben előreláthatólag megduplázódik majd a spanyol népesség az Egyesült Államokban. Aki Amerika felé kacsintgat, vagy olyan üzletágban helyezkedik el, ami amerikai érintettségű, akkor ne hagyja ki a spanyol nyelvet a megtanulandók listájáról, már csak azért sem, mert a világ legkönnyebben megtanulható nyelvének választották.

Német

Németország Európa legerősebb gazdasági szereplője. Összesen 6 európai országban hivatalos nyelv a német, és körülbelül 100 millió embernek az anyanyelve. Korábban az angol nyelvvel versengett a világ nyelve címért. A mai napig nemzetközileg elismert üzleti és diplomáciai nyelvként tartják számon.

Portugál

Közel 200 millió portugál anyanyelvi lakost számolhatunk jelenleg a Földön. A portugál nyelvterületek egyre láthatóbbá válnak gazdasági megvilágításból is: Portugália például jelentős turisztikai célponttá alakult ez elmúlt 10 évben, így a fejlődés is megindult az országban, akár egykori kereskedelmi nagyhatalom státuszát is visszanyerheti. Brazília pedig a dél-amerikai térség legjelentősebb üzleti és tudományos központjává vált.


Nincs home office a munkahelyeden? Nézz szét a DreamJo.bs álláshirdetései között, ahol a home office vagy a távmunka badge használatával gyorsan és egyszerűen listázhatod azokat az állásokat, amik otthoni munkavégzést kínálnak.


 

Arab

Az arab országok jelenleg az egyik legmeghatározóbb szereplők a világgazdaságban. Főbb export-célállomásaik az Egyesült Királyság és az EU országai. A British Council elemzései szerint az arab lesz a második legfontosabb nyelv az elkövetkezendő évtizedekben. Összesen 28 országban beszélnek arabul. Egyetlen érv szól ellene, méghozzá egy elég nyomós: az arab a legnehezebben megtanulható nyelvek között van.

Francia

Mielőtt a 20. században világnyelvvé nőtte ki magát az angol, a francia volt (a latinnal és göröggel karöltve) a kereskedelem és a kultúra meghatározóbb nyelve az egész világon. Franciaország befolyása olyan erős volt a történelemben, hogy még ma is több a tanult franciát beszélő, mint az anyanyelvi. Európában a második legbeszéltebb nyelv. Összesen 29 országnak a hivatalos nyelve. A jövő ígéretes iparágait tekintve (robotika, informatika, high-tech, telco, stb.) azonban kevésbé releváns.

Japán

Japán egy a kutatásban, innovációban és fejlesztésben élen járó ország. Jelentős mennyiségű terméket exportál Nyugatra. A japánul beszélő internetfelhasználók évi több mint 88 milliárd dollár értéket tesznek ki az E-kereskedelemben. Jó hír, hogy a 20. században megreformálták a japán nyelvet, így a ma tanulható alakja átláthatóbb és könnyebben tanulható, használható, mint a régi, klasszikus japán nyelv.

Orosz

Oroszország kétségtelenül egy politikai és gazdasági nagyhatalom. Az orosz nyelv 154 milliónyi anyanyelvi beszélővel rendelkezik, viszont nehézsége miatt kevesen sajátították el tanult nyelvként. A volt szovjet országokban a mai napig használatos nyelv, a szláv nyelvcsalád legbeszéltebb tagja. Az orosz az ENSZ egyik hivatalos nyelve. A legtöbb weboldal az angol után orosz nyelven íródik. Oroszország gazdasági nagyhatalmi státusza, és technológiai előtörése miatt az egyik leghasznosabb nyelvnek tartják az oroszt a jövőre nézve.

Hindi

Az indiai szubkontinens az egyik legmeghatározóbb feltörekvő gazdaság. Jelentős befektetések és fejlesztések zajlottak le az elmúlt néhány évben a technológiai szektorban. A rapid növekedés a következő években még meghatározóbb lesz, és az előrejelzések szerint még több vállalat települ majd az indiai térségbe. A népességnek azonban csak a 20 %-a beszél angolul, így jól jön majd a hindi nyelv ismerete.

A magyar körkép pedig a következőképpen alakul: Milyen nyelven tanuljak? - II.rész

 


 

Képforrás: freepik.com

Örülünk, hogy szívesen dolgoznál itt!

Jelöld be pár kattintással a profilodon, hogy milyen területen és milyen szinten dolgoznál!

Állást hirdetnél?

Szeretnétek Ti is ilyen menő cégprofilokkal és álláshirdetésekkel megjelenni a DreamJo.bs oldalán?

Mutasd meg miért jó Nálatok dolgozni, majd találd meg velünk könnyen és gyorsan a hozzád legjobban illő kollégákat!

Állást keresel?

A DreamJo.bs más, mint a többi állásportál. Mi segítünk, hogy valóban olyan helyen találj munkát, amit bírni fogsz!

Még keresed az álomállásod? Segítünk megtalálni! Iratkozz fel hírlevelünkre: