close
Vissza a blogra
Bártfai Krisztián
szeptember 19.
Munkavállalóknak

Mire figyelj interjú közben? A testbeszéd ilyen!

Az emberi kommunikációnak fontos és elengedhetetlen része a non-verbális kommunikáció is - vagyis mindaz, amit a mimikáddal, testtartásoddal, hanglejtéseddel, tekinteteddel, mozgásos kommunikációddal és a térköz használatával közvetítesz.

Az emberi kommunikációnak fontos és elengedhetetlen része a non-verbális kommunikáció is - vagyis mindaz, amit a szavakon kívül a mimikáddal, testtartásoddal, hanglejtéseddel, tekinteteddel, mozgásos kommunikációddal és a térköz használatával közvetítesz. Testbeszéded legalább annyit elmond rólad, mint a szavaid.

Így egy interjúhelyzetben különösen fontos, hogy tudatosan irányítsd, mit árulsz el a testeddel és a mimikáddal. Persze felszisszenhetnénk, hogy ezzel csak az őszinteséget vesszük ki az interjú helyzetből, de ez egyáltalán nem igaz. A dolgok, amikre most felhívjuk a figyelmet, nem a megtévesztést szolgálják, hanem olyan természetes reakciókra vonatkoznak, amiket stresszhelyzetben gyakran tudattalanul mutatunk és ronthatnak az eredményességünkön. Jöjjön akkor három tipp, hogy jobban sikerüljön az állásinterjú.

Szemkontaktus, szemkontaktus, szemkontaktus

Ha megkérdezünk egy HR-est, mondja meg, mi az, ami benne bizalmatlanságot szül a jelölttel szemben az interjú során, a nagy többségük a szemkontaktus hiányát fogja felhozni. Pedig teljesen természetes reakció, hogy stresszes szituációban próbáljuk kerülni a szemkontaktust. A lehajtott fej és a szemkontaktus kerülése tipikus konfliktuskerülő és automatikus viselkedési reakció.

Nézzetek csak meg egy gyereket, akit valami rosszaságon kapnak és tudja is, hogy bajban van! Már egész kicsi kortól ezekkel a gesztusokkal reagál a felelősségvonásra.

Ezért hát egy állásinterjú során érdemes figyelni a szemkontaktusra! Nézzünk tudatosan az interjúztató szemébe, miközben kérdez és mi válaszolunk. Persze, azért ne bámulj mereven, pislogás nélkül, mert ez a fajta testbeszéd pont az ellenkező hatást érheti el.

Vállat hátra, egyenes hát, fejet fel

A testtartás is rengeteget elárul arról, hogyan is érzi magát valaki egy adott szituációban. Ha valaki szorong vagy nem érzi magunkat kényelmesen, biztonságban, gyakran fizikailag is összehúzódik a székben. Ilyenkor a karjainkat közelítjük a mellkasunkhoz, például összekulcsoljuk azokat magunk előtt. Ez szintén egy ösztönös, védekező mechanizmus az ősidőkből, hiszen egy konfliktus esetén a természetes reakciónk az, hogy a végtagjainkkal védjük a testünket.

szavazás, szerethető munkahelyek, szerethető munkahelyek verseny, szerethető munkahelyek díj

Az állásinterjú jelentette modern szavannán is érdemes megtanulni lazítani!  Persze, ne vidd túlzásba: az biztosan nem fog szimpátiát ébreszteni, ha szétfolysz a széken. Ilyenkor előfordulhat, hogy az interjúztató azt gondolja majd a testbeszéd alapján, hogy nem is fontos számodra a pozíció. 

Vegyél fel inkább egy természetes és kényelmes pozíciót: a vállakat lazán húzd hátra, a hátadat pedig tartsd egyenesen úgy, hogy a fejtetőddel nyújtózkodsz felfelé. A fejedet is megemelheted, de ne annyira, hogy az orrod felfelé nézzen. 

Csak semmi keresztezés

Azt már említettük, hogy konfliktus helyzetben az ember a végtagjaival védi a testét. Kényelmetlen helyzetekben ösztönösen előfordulhat, hogy teljesen bezárjuk magunkat. Ez az a típusú testbeszéd, amikor a mellkasunk előtt keresztbe tesszük a karjainkat és a lábakat is keresztezzük valamilyen módon. 

Hogy miért pont így reagálunk? Mert a vadonban így a ragadozó csak nehezen férne hozzá a viszonylag védtelen, de létfontosságú szerveinkhez. Ám amellett, hogy van egy biztonságérzetet fokozó hatása ennek a testtartásnak, vörös jelzésként mutatja azt is, hogy úgy érezzük, nem vagyunk a helyzet urai.

Hogyan érhető el ez a nyugtató hatás anélkül, hogy bizonytalannak látszódjon az ember a testbeszéd alapján? 

Két tippünk is van:

  • ha asztalnál ülünk és takarva vannak a lábaink, akkor a bokánkat tegyük egymásra,

  • ha pedig csak egy szál széken ülünk, akkor az ujjainkat kulcsoljuk össze és helyezzük az ölünkbe.

Ez a két testhelyzet nem feltűnő, mégis ad egyfajta biztonságérzetet. 

Sorozatunk következő részében arról lesz szó, milyen stresszoldási technikát lehet alkalmazni interjúk előtt. Maradjatok velünk!

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed