close
Vissza a blogra
Dreamjo.bs
4 perc
február 26.
Reloaded - Karrierváltás

Műsorvezetőből HR kommunikációs szakértő - Interjú Batiz Andrással

András ma 45 évesen kommunikációs szakember, karrierváltó, sikeres vállalkozó, az Impact Works vezetője és nem mellesleg családapa is egyben. Interjúnkból kiderül, hogy hogyan lehetséges mindez.

Batiz András televíziós műsorvezetőként vált ismertté, majd a politika közelében, kormányszóvivőként helyezkedett el. A kommunikáció iránti szenvedélye sosem hagyta el, így 13 évvel ezelőtt egy Integrált HR kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó céget álmodott meg. András ma 45 évesen kommunikációs szakember, karrierváltó, sikeres vállalkozó, az Impact Works vezetője és nem mellesleg családapa is egyben.

 

Miért hagyta ott a televíziózást?

Egy darabig nagyon élveztem, mind a munkát – a sok utazást, izgalmas interjúkat – az országos ismertséget és a remek fizetést is, de hosszú távon a saját műsorunkban végzett TV-s munka engem például nem elégített ki szellemileg. Először házon belül próbáltam fejlődési lehetőséget keresni, majd 7 év után végleg ott hagytam az RTL-t. Amikor eljöttem, nem tudtam még, mi lesz a következő lépés. Éppen nem volt munkám, amikor először képbe került a kormányszóvivői pozíció.

Voltak kétségei azzal kapcsolatban, hogy egy kereskedelmi tévécsatorna után hogyan fog majd helytállni kormányszóvivőként?

Hiába volt TV-s újságírói végzettségem, politológiai tanulmányok, vagy legalább a politikai újságírásban szerzett tapasztalatok nélkül komoly kihívást jelentett ez a pozíció. Maximalistaként, és egy kis teljesítménykényszerrel nem szerettem volna semmit sem rosszul csinálni. De úgy érzem, viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt megtanultam, amit kellett és a két és fél év alatt elég stabilan helyt álltam. Az így megszerzett tudást és begyűjtött tapasztalatot azóta is kamatoztatni tudom.

Miért hagyta ott végül ezt a pályát?

Beláttam, hogy nem kifejezetten nekem való a politika és inkább kirándulás volt az ott töltött idő, mintsem egy új hivatás. Ráadásul abban az időben született meg az első gyermekünk, és nem akartam úgy apa lenni, hogy huszonnégy órás készenlétben állok a munkám miatt. Így innen megint csak úgy jöttem el, hogy nem volt még más alternatívám.

Mi segít egy ilyen bizonytalan időszakban?

Leginkább az, hogy nincs más választás, mint megtenni az első lépéseket a következő állomás felé. Családfenntartóként muszáj voltam gyorsan cselekedni. Persze nagyjából tudtam mit akarok: önálló egzisztenciát, amit a korábbi munkáimra alapozva hitelesen építhetek fel. Az volt a kiindulópontom, hogy ha van tapasztalatom abban, hogy hogyan kell a médiában kérdezni és a nehéz kérdésekre válaszolni is, akkor ezt akár meg is tudom tanítani másoknak. Egyik nap felmondtam, a másik nap már rendeltem is a szakkönyveket, hogy mielőbb megtanulhassam, hogyan tartanak például média tréningeket Amerikában. A feleségem mindig hitt bennem, és abban, hogy megtalálom azt, amiben sikeres lehetek. Az ő támogatása sokat segített nekem.

Kétszer is talpra kellett állnia. Volt különbség a két időszak között?

Az első megedzi az embert, és a többit már könnyebben veszi. Azt gondolom, hogy ma minden munkavállalónak fel kell készülnie arra, hogy valószínűleg 3-4 évente meg kell újulni. A szakmák jönnek-mennek és egyre kisebb az összefüggés aközött, amit tanultunk és amivel később foglalkozunk. Lehet, hogy többször is új szakmát kell tanulnunk. Mindez azért komoly terhet is rak a vállunkra, ezért rezilienssé, ellenállóvá kell válnunk a munkaerőpiac változásaival szemben.

Mi az eredeti végzettsége?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Televízió- és Műsorrendezői szakán végeztem. A TV-s idők mellett kezdtem el pszichológiát tanulni az ELTE-n, amit végül a Szegedi Tudományegyetemen fejeztem be 18 évvel később. Hobbiként, szellemi felfrissülésből kezdtem el a pszichológiai tanulmányokat, de természetesen trénerként, tanácsadóként és cégvezetőként is hasznát vehetem. Ha így folytatom, az öregek otthonában már a doktorim is meglesz...

Hogy sikerült a nullárról felépíteni egy saját vállalkozást?

Sokan azt mondták, hogy nem fog működni a terv. Mégis sikerült, amihez – mint mindenhez – nyilván kellett szerencse is, de a korábbi munkáim során gyűjtött tapasztalatok az elején megadták a kellő hitelességet, később pedig az egyik elégedett ügyfél hozta a másikat. Eleinte interjútechnikai tanácsadásból, prezentációs tréningekből állt a szolgáltatás, majd folyamatosan bővült a kör, a változó igényeknek megfelelően. És bővült a szakmai csapat is. Egyre komplexebb feladatokat kaptunk a kommunikációs fejlesztések mellé bejött a vezetőfejlesztés is. Sőt műfaji bővülés is történt.  4 évvel ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy az employer branding-gel érdemes lesz foglalkozni, mára többszörös díjnyertes szolgáltatóként több ezer fős cégek munkáltatói márkastratégiáját készítjük. Pillanatnyilag húszan vagyunk, plusz még a külsős trénerek. Szépen, organikusan fejlődtünk idáig.

Voltak mélypontok a saját cég életében?

Persze. A tréning piac egyik sajátossága, hogy messze előre nagyon nehéz tervezni. Emiatt ért minket néha kellemetlen meglepetés. A kezdetei állapothoz képest ugyanakkor nagyon sokat változtunk, és folyamatosan változunk is, hogy tartsuk a lépést a trendekkel, hogy reagálni tudjunk az ügyfelek kihívásaira.

Gondolta valaha egy nehezebb pillanatban, hogy visszatér valamelyik korábbi szakmájához?

Azok olyanok nekem, mint egy volt szerelem, és az ember ritkán tér vissza a volt szerelmeihez, pláne, ha az aktuális kielégíti. De ettól még megmarad a jó kapcsolat. Nem állítom, hogy soha többé nem fogok TV műsort készíteni, de már biztosan nem abban a formában, mint korábban.

Félig komolyan említette, hogy akár folytatná pszichológiai tanulmányait. Lát még esélyt arra, hogy megint valami újdonságba kezd?

Persze, egyáltalán nem kizárt, részben a változó érdeklődésem, részben az esetleges kényszerek miatt. Cégként és szakemberként is tisztában kell vele lennünk, hogy ha beüt egy újabb válság, az a mi szolgáltatási lehetőségeinket biztosan érinteni fogja.  A digitalizáció előretörése is feladja a leckét, most is azon dolgozunk, hogy annak lehetőségeit beépítsük a szolgáltatásainkba.


 

Te is karriert váltottál? Meséld el nekünk, hogyan csináltad. Jelentkezz itt és mi felvesszük veled a kapcsolatot.

Még több érdekességért csatlakozz a Reloaded - Karrier újratöltve csoportunkhoz!

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed