close
Vissza a blogra
Árvai Barbara
április 28.
HR szakembereknek

Nők a biztonságtechnikában- Interjú 1.- TELL Biztonsági Rendszerek

A biztonságtechnikai szektor hagyományosan férfiak által dominált terület, és a nők aránya a szakmában még mindig alacsony. Azonban egyre több nő látja a biztonságtechnika vonzerejét, és sikeresen beilleszkednek az iparágba.

A TELL Biztonsági Rendszerek Kft. Magyarország egyik vezető biztonságtechnikai vállalata, akik saját gyártóegységgel és kutatás-fejlesztéssel rendelkeznek. Az alábbiakban a cégnél dolgozó Kincső osztja meg tapasztalatait arról, miért választotta ezt a pályát, hogyan kezelte a női létéből adódó kihívásokat és mégis, miért nem cserélné el semmi másra.

Rövid interjúnk rengeteg olyan nő számára nyújthat segítséget, akik hasonló karrieren gondolkodnak, ugyanakkor a férfiak számára is tanulságos lehet, hiszen megmutatja, hogyan lehet támogatni a női szakembereket a szakmában való előrehaladásukban.

Interjúalanyunk: Siposné Várkonyi Kincső

 

Milyen pozícióban dolgozol most?

Technikai támogató és terméktesztelő vagyok.

Mióta vagy a cégnél?

Egy éve vagyok a TELL-nél.

Milyen arányban dolgoznak nők ebben a pozícióban és úgy általában a cégnél?

Ebben a pozícióban egyedüli nőként dolgozom jelenleg a cégnél, ahol körülbelül 1/5 a női-férfi munkaerő aránya.

Miért választottad ezt a területet?

Pedagógus szülők gyermekeiként testvéreimmel mi is a pedagógusi pálya irányába orientálódtunk, de ez a későbbiekben nálam máshogy alakult. A gyermekek iránt érzett szeretetem ellenére be kellett látnom, hogy ez nem az én utam. Fiatal korom óta sokkal jobban érdeklődöm a „fiús” dolgok iránt, mint más hölgytársaim: a csajos dolgok helyett én inkább a fiúkkal „lógtam” a garázsban, műhelyben, játékteremben… Érdekeltek a technikai, informatikai, műszaki dolgok.

Az iskoláim elvégzése után kereskedelmi területen kezdtem el dolgozni, majd a banki ügyintézői feladatkörbe is nyertem némi betekintést. Végül 13 évvel ezelőtt egy informatikai céghez kerültem, amely beléptetőrendszerek telepítésével, üzemeltetésével, valamint ezen rendszerekhez integrálható szoftverek fejlesztésével foglalkozott. Itt a kezdeti időszakban programtesztelőként majd ügyfélszolgálatos munkatársként dolgoztam. Ekkor már tudtam, hogy nyugodt, barátságos természetem miatt könnyen szót értek az emberekkel, valamint az is egyértelművé vált számomra, hogy olyan cégnél szeretnék dolgozni, ahol műszaki, technikai területen helyezkedhetek el.

A TELL választása tökéletesnek bizonyult számomra. Azt csinálom, ami érdekel és amit szeretek! Emberekkel kommunikálhatok, segítséget nyújthatok nekik, valamint az eszközök használata, tesztelése közben folyamatosan új ismereteket szerezhetek. Kihívást jelent számomra akár egy régebbi termék fejlesztésének kitesztelése, akár egy új termék tesztelése, mielőtt piacra kerül.  

Akadtak nehézségeid amiatt, mert nő vagy?

Természetesen sok esetben meglepődnek az ügyfelek, ha egy női hang szólal meg a telefonvonal másik végén a technikai támogatás telefonszámát tárcsázva, de igazi nehézségeim nem voltak emiatt. Amint segítséget tudok nyújtani az ügyfél problémájára, eloszlanak a személyem felé irányuló esetleges kezdeti kételyek. 😉   

Hogyan kezelted ezeket a szituációkat?

Amennyiben szakmai tájékozatlanságom vagy esetleges tapasztalathiányom miatt nem tudtam azonnali segítséget nyújtani, udvariasan kértem az ügyfél türelmét. Helyzettől függően vagy átkapcsoltam egy tapasztaltabb kollégához vagy az esettel kapcsolatos problémának utánanéztem, kivizsgáltam és visszahívással éltem az ügyfél irányába. 

Hogyan kezelte a cég ezeket a helyzeteket?

Mindenben segítenek, támogatnak és kiállnak mellettem!

Változott valami ezzel kapcsolatban a pályafutásod során?

Minél több tapasztalattal és tudással rendelkezem, annál könnyebben tudom ezeket a helyzeteket kezelni.

Mit javasolnál azoknak a nőknek, akik hasonló karrieren gondolkoznak?

Amennyiben valóban ezt szeretnék, merjenek belevágni! Ami igazán érdekli az embert, az kitartóvá, lelkessé teszi és a sikerek eléréséhez bátorságra és kitartásra mindenképpen szükség van!

Érdekel milyen a cégnél dolgozni? Csekkold a DreamJobs profiljukat, íratkozz fel hozzájuk, hogy elsőként értesülj a nyitott pozíciókról!

 

 

 

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed