Logo DreamJobs
close
Vissza a blogra
Sipos Lilla
február 14.
Álommelók

Studio IN-EX - A fenntartható fejlődést alapértékként szem előtt tartó, újító szemléletű vállalkozás

A Studio IN-EX generáltervező iroda Magyarországon szinte egyedülálló módon alkalmazza a valós idejű, closed-BIM együttműködésen alapuló tervezési módszertant, amely egyaránt érték munkavállalói és megbízói számára.

A Studio IN-EX generáltervező iroda Magyarországon szinte egyedülálló módon alkalmazza a valós idejű, closed-BIM együttműködésen alapuló tervezési módszertant, amely egyaránt érték munkavállalói és megbízói számára. A BIM-modellekben és a virtuális valóságban végzett munka segít maximalizálni az építészeti szakágak közötti koordináció hatékonyságát. Dobszai Dániel, építészmérnök mindennapjaiba nyerhetünk betekintést az alábbi cikkben.

Milyen feladaton dolgozol jelenleg?

Jelenleg két projekten dolgozom párhuzamosan: az egyik projekten projektvezetőként, ahol egy budapesti szállodaépületet tervezünk. Az a projekt jelenleg kiviteli tervezés végén jár. A másik egy alumíniumöntöde, ami még a koncepció fázisban van, ott beosztott tervezőként vagyok jelen.

Hogyan dolgozol?

A munkavégzés módja mindig az adott feladattól függ, műszaki leírást egyedül elvonulva szeretek írni, de alapvetően - főként az ötletelések során - sokkal jobban szeretek csapatban dolgozni. Ha a feladat jellege engedi, igyekszem valamelyik olyan pontját kiválasztani az irodának, ahol nem a megszokott irodai kialakításban gép előtt, hanem kicsit szabadabban dolgozhatok.

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Nehéz ezt pontosan belőni, nem nagyon van két egyforma nap, de szinte biztos, hogy van benne egyeztetés, ötletelés és kávé. Utóbbi többször is.

Hogyan kerültél a jelenlegi pozíciódba?

Az IN-EX-hez egy barátom hívott, akivel még Debrecenben dolgoztunk együtt, és aki itt dolgozott már akkor. Aztán az irodán belül már az érdeklődésem, és az adott lehetőségek szerint választottunk nekem feladatokat közösen a vezetőkkel.

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Nagyon könnyen ment, részben azért is, mert több embert ismertem, illetve a számomra "új arcok" is nagyon befogadók voltak.

Mennyire látsz bele a cég működésébe?

Erre szerencsére sok lehetőségünk van; kérés nélkül is sok információt megosztanak velünk a havi hóértékelőn, de ha valami nem hangzik el, ami érdekel, vagy valamivel kapcsolatban kérdésem van, akkor valaki a vezetőségből mindig segít/válaszol.

Honnan érkeznek az ötletek?

Ötletek bárhonnan és bárkitől jöhetnek. Korábbi munkák, máshol látott megoldások, vagy a közös brainstorming mind tud ötleteket adni.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

A legjobban azt szeretem, hogy a munkám változatos és komplex. Nem szeretem a repetitív, egysíkú feladatokat, ezért is jó, hogy egyszer egyeztetésen ülve próbálunk érvelni az ötleteink mellett, máskor pedig a kollégákkal közösen próbálunk műszaki kérdésekre válaszokat találni. Minden napban van valami, amit szeretek és így sokkal könnyebb túllendülni azokon a feladatokon, ami kevésbé állnak közel hozzám.

Hogyan követed/vezeted a feladataidat?

A Microsoft két alkalmazását használom, OneNote és ToDo. Ezek nagyon jól működnek minden eszközömön, és jól tudok priorizálni a feladataim között velük.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Nehéz kérdés, de visszagondolva azt a könyvet választanám, ami rávilágított, hogy milyen sokrétű ez a szakma: Meggyesi Tamástól a Városépítészeti alaktan. Erre az egyetemi könyvtárban bukkantam még az első féléveim egyikében, mondhatni véletlenül, hisz egy másik könyvet kerestem. Viszont azóta többször is elolvastam. Jelenleg szakmai könyvekből hasonló témában olvasok: Michael Batty The New Science of Cities című könyvét. Erre szintén véletlenül találtam a Fugában, és ugyanúgy a látásmódja fogott meg, ahogy a várost hálózatok rendszereként értelmezi. Mindkét könyv adott valami olyat gondolkodásmódban/világlátásban ami átültethető az épületek tervezésére, és a mindennapi munkámra is.

Mi a legnagyobb tanulság, amit a jelen munkahelyeden tanultál?

A legnagyobb tanulság, hogy együtt sokkal könnyebb. A korábbi munkahelyeimen csak építészek dolgoztak, itt pedig szinte minden szakág házon belül van. Nagyon élvezem, hogy más szakágak gondolkodásmódját a legapróbb részletig megismerhetjük, és hogy a "legelvetemültebb" ötletet is meg tudjuk vizsgálni a projektjeink során.

Miért jelentkezzen hozzátok valaki?

Mert úgy sokkal könnyebben fel tudjuk venni a kapcsolatot, és hamarabb tudjuk hívni egy interjúra. :) És azért is, mert jó hangulatú a csapat, és jófejek az emberek. Van, aki vicces is!

Szerinted miért jobb itt dolgozni, mint máshol?

Ide biztosan írhatnék valamit a céges juttatásokról, vagy programokról, de az mind fent van a honlapunkon. Ezért inkább azt válaszolom, hogy azért, mert mindenkinek megtaláljuk a helyét egy csapatban, amelyikben tud és szeret dolgozni, és mert mindenkinek számít a véleménye.

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások
Kapcsolódó cégek

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed