close
Vissza a blogra
Bártfai Krisztián
6 perc
július 26.
Munkavállalóknak

Szakmai önéletrajz: hogyan írhatsz igazán jót?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a DreamJobson az, hogy milyen is egy jó önéletrajz, amivel garantáltan felvesznek egy állásra. Sajnos ilyen önéletrajz egészen biztosan nem létezik.

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a DreamJobson az, hogy milyen is egy jó önéletrajz, amivel garantáltan felvesznek egy állásra. Sajnos ilyen önéletrajz egészen biztosan nem létezik.

Egy jó önéletrajz azt nem fogja elintézni, hogy biztosan felvegyenek egy állásra. De megnyit előtted kapukat, megragadja a döntéshozó tekintetét, felkelti a kíváncsiságát és lehetőséget ad arra, hogy személyesen is bemutasd magad. 

önéletrajz álláspályázat

Az alábbiakban azt mutatjuk meg neked, hogy mik azok a dolgok, amiket mindenképp kerülj el az önéletrajzodban és mik azok, amikkel minőségileg sokat javíthatsz rajta. Hogy az első körös kiválasztáson viszont tényleg jó eséllyel továbbjuthass. 

EZEKET KERÜLD EL AZ ÖNÉLETRAJZODDAL

Van pár dolog, amit mindenképp érdemes alapból elvetni, ha önéletrajzírásra adod a fejed.

  • Hagyományos önéletrajz: Tudjátok, arra gondolunk, amikor oldalakon keresztül tömött sorokban ecsetelitek azt, hogy kik vagytok és mit is értetek el az életben. Sőt, hogy a szüleitek mit értek el. Ez az, amire ma egy HR-es egy pillantást vet, de bele már nem olvas, és a CV megy a nem megfelelt kupacba. A kisregény önéletrajzokat hagyjuk meg az irodalmi műveknek.
  • Europass önéletrajz: Volt idő, akkor még nagyon jó ötletnek számított és frissnek hatott az Európai Unió Europass rendszere. Sok helyen majd egy évtizeddel később is javasolták a karriertanácsadás során. De az igazság az, hogy mára már eljárt felette az idő. Ma már inkább azt mutatja meg, hogy lusta vagy elkészíteni egy saját magadra szabott, jó önéletrajzot. Jó eséllyel szintén a nem megfelelt kupacba kerül - kivéve, ha olyan pozícióra pályázol, ahol kifejezetten ezt a formátumot kérik.
  • Word fájl: Vannak cégek, amik a mai napig ebben a formátumban kérik a jelentekzőktől a CV-t. Ám mivel a Wordnek jelenleg több mint egy tucat verziója van jelen a piacon, és egy dokumentum más-más verzióban nagyon különbözően néz ki, a legjobb megoldás, ha PDF-ként mented el és küldöd el az önéletrajzod.
  • Hiányos adatok: Talán a legnagyobb bűn, amit a munkakeresés során magad ellen elkövethetsz. Név, telefonszám vagy email cím nélkül sose adj le önéletrajzot. Ennek nagyon prózai magyarázata van: hogyan vegye fel veled a munkáltató képviselője a kapcsolatot, ha nincs megadva semmilyen kontakt? 
  • Selfie önéletrajzfotóként: Nem, a szelfi nem önéletrajzba való. Nem, a levágott csoportkép sem CV-be való. A parton pózoló kép sem megfelelő. Ezek egyike sem nem profi, ha ilyen kép van az önéletrajzodban, csak nevetség tárgya leszel a toborzók között. Pedig pont az ellenkezője a célod, ugye?

EZEKRE MINDENKÉPP FIGYELJ AZ ÖNÉLETRAJZÍRÁS SORÁN

  • Fejléc: Az önéletrajzod tetején alakítsd ki. Ide rakhatod be a fotódat és itt legyenek az alapvető adataid is. Úgy is mint név, email, cím és telefonszám. Két adat viszont felesleges: a születési idő és a lakcím. Egyik sem tartozik a szakmai életedhez, így az önéletrajzhoz sem.
  • Önéletrajzfotó: Legyél rajta normálisan felöltözve, a pozíciónak megfelelően. A legjobb, ha a fotó egyszínű, semleges háttér előtt készül - de erről itt olvashatsz bővebben tippeket. Ami még fontos: ha túl kicsi a fotó, az önbizalomhiányra utalhat, míg ha túl nagy, netán egy fél oldalt betöltő, az túl nagy egóra vagy túlkompenzációra enged következtetni. Találd meg a jó arányokat ebben is: látszódj jól a képen, de ne ez uralja az egész dokumentumot.
  • Munkatapasztalat: Időrendben a legfrissebbtől kezdve haladj a legrégebbi felé. Add meg az időintervallumot, amennyit ott dolgoztál, ha lehetséges, hónapra pontosan. Szerepeljen ott a cég neve, a pozíciód megnevezése és egy rövid, ha lehet, listaszerű leírás arról, mik voltak a napi feladataid. 
  • Iskolai végzettség, tanulmányok: Itt is időrendben a legfrissebbet tedd legelőre. Ha van egyetemi vagy főiskolai végzettséged, a diploma értékelését és a szakdolgozat témáját jó feltüntetni. Középiskolai tanulmányaidat csak akkor tüntesd fel, ha felsőfokú végzettséged nincs. Itt tüntetheted fel a felnőttképzésben megszerzett végzettségeidet is, ha van ilyened.
  • Nyelvismeret: Kétféle módon szokás megadni. Vagy önbevallás alapján írod be, hogy milyen jó vagy egy adott nyelvben, vagy a papírral igazolható nyelvismeretet tünteted fel szinttel együtt. Ha van nyelvvizsgád, de már egy szót sem beszélsz az adott nyelven, akkor inkább hagyd ki a nyelvismeretet.
  • Egyéb ismeretek, készségek, képességek: Minden, ami még fontos lehet. Például számítógépes vagy szoftveres ismeretek, jogosítvány, és egyéb dolgok. Ide jöhetnek még azok a dolgok is, amiket fontos skilljeidnek tartasz: konfliktuskezelési készség, problémamegoldási készség, egyéb jellemzők.

önéletrajz készségek képességek

A fenti, tartalmi elemeket próbáld minél kevesebb szöveggel megadni, hogy minél több infót lehessen befogadni belőle egységidő alatt. A szöveges részeket pedig ahol lehet, szedd listákba feltétlenül.

Arra is érdemes figyelni, hogy az önéletrajzod lehetőleg férjen rá egy oldalra. Ezt úgy érheted el, ha azokat a részeket, amik kevésbé hangsúlyosak egy adott pozícióra való jelentkezésben, rövidebbre, szűkszavúbbra fogod és csak azokat fejted ki jobban, amik relevánsak az adott pályázatnál. Szintén rövidíthetsz, ha ahol lehet, ott piktogrammokat vagy más grafikus megoldásokat használsz. A lényeg, hogy ezek egyértelműen értelmezhetők legyenek: ha ránéz a döntéshozó, legyen biztos benne, hogy mit akar jelenteni.

Fontos a design is: adj egy kis színt az önéletrajzodnak, de tartózkodj a túlzásoktól. Ha túl csicsás az önéletrajzod, még azt fogja a HR-es hinni, hogy el akarod terelni a figyelmét valamiről. 

Kész vagy a fentiekkel? Akkor már csak a megfelelő mentés van hátra! Az önéletrajzodat PDF formátumban mentsd el feltétlenül, így mindegy, milyen operációs rendszerben és eszközön nyitják meg, mindenhol ugyanúgy fog kinézni. Ha még jobb benyomást akarsz kelteni, akkor így nevezd el a fájlt mentéskor: Vezetéknév_Keresztnév_CV_nyelv. Így a HR-es dolgát is megkönnyíted, ha vissza akarja keresni az önéletrajzodat, ezért pedig biztosan emlékezni fog rád.

Ha a fenti szempontok szerint készíted el az önéletrajzod, a végeredmény egy átlátható, remekbe szabott, modern CV lesz, amivel biztosan ki fogsz tűnni a jelentkezők tömegéből és jó eséllyel be fognak hívni egy személyes - vagy éppen online - interjúra is. 

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed