close
Vissza a blogra
Dreamjo.bs
március 07.
Heti menü

Ukrajnai válság: milyen szabályozások vonatkoznak az ukrán munkakeresőkre?

Az ukrajnai krízis miatt már a mai napig is, de a következő hetekben is még biztosan tízezrével érkeznek majd a menekültek a szomszédos országokba.

Az ukrajnai krízis miatt már a mai napig is, de a következő hetekben is még biztosan tízezrével érkeznek majd a menekültek a szomszédos országokba. Bár az adatok szerint a Magyarországra érkezők 80% nem akar huzamosabb ideig maradni hazánkban, az itt maradó 20% számára hamarosan égetően fontos lesz a megélhetés biztosítása - vagyis a munkavállalás.

Milyen szabályozások és rendelkezések vonatkoznak rájuk? Mire érdemes figyelni mind a munkáltatónak, mind a menekült munkakeresőnek? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni az alábbiakban Dr. Bóné László és Dr. Bóné Anikó jogászok segítségével.

 1.   Beutazás és tartózkodás

Ukrajna állampolgárai az (EU) 2018/1806 tanácsi és parlamenti rendelet II. mellékletében található országok állampolgárai, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Így hazánkba is vízummentesen utazhatnak, ha 180 napon belül nem maradnak tovább, mint 90 nap. Egyéb esetekben vízumra van szükségük, ennek kiadási szabályozásáról itt lehet bővebben olvasni.

Ha a tartózkodás hosszú távú, vagyis 90 napot meghalad, akkor arra már a schengeni szabályok nem érvényesek. Ez esetben a saját nemzeti jogszabályok lépnek életbe, a magyar szabályozás részletesen itt olvasható.

2.   Engedélyek 

Az 1991.évi IV. törvény értelmében harmadik országbeli állampolgár - és ennek minősülnek a menekülő ukrán állampolgárok is - tartózkodási engedély vagy magyarországi foglalkoztatáshoz kiadott munkavállalási engedély alapján létesíthet munkaviszonyt. A 2007. évi II. törvény szerint a tartózkodási engedély kiadása vagy meghosszabbítása összevont kérelmezési eljárás keretében történik, ha a harmadik országbeli állampolgár munkavállalás céljából adja be a kérelmét.  

Ez az összevont kérelmezési eljárás nem alkalmazható azokra, akik harmadik országbeli állampolgárként Magyarország területén au-pair munkát végeznének vagy végeznek, vagy a menekültügyi hatóságtól menekültkénti elismerést kérnek vagy a menekültügyi hatóságtól ideiglenes vagy kiegészítő védelmet kértek, és azokra sem, akiket Magyarország menekültként ismert el, avagy ideiglenes vagy kiegészítő védelemben részesített és befogadott.

3.    Ideiglenes védelemre jogosultak

Az 56/2022. (II. 24.) Korm. rendelet értelmében az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárokat és az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokat a Kormány ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el.

Fontos viszont kiemelni, hogy ideiglenes védelemre jogosultként (menedékes státusszal) NEM LEHET dolgozni. A menedékes státuszról további tájékoztató itt olvasható.

4.   Munkavállalási engedély

A 445/2013. (XI.28.) Korm. rendelet értelmében a harmadik országbeli állampolgár Magyarországon munkavállalási engedély alapján foglalkoztatható. Az engedély legfeljebb 2 évre adható ki. A munkavállalási engedélyben meg kell határozni, hogy az engedély alapján a harmadik országbeli állampolgár melyik foglalkoztatónál, melyik munkahelyen, milyen tevékenység ellátására, milyen FEOR-kóddal megjelölt munkakör keretében és milyen időtartamban foglalkoztatható.

A harmadik országbeli állampolgár esetén a magyarországi, jogviszonyban való foglalkoztatáshoz nincs szükség engedélyre az alábbi esetekben:

-          annak, aki Magyarország területén menekültként, oltalmazottként, vagy menedékesként kér elismerést, és a befogadottnak a befogadó állomáson történő munkavégzéséhez,

-          azoknak a országbeli állampolgároknak, akik Magyarországgal szomszédos harmadik ország állampolgára és lakóhelyük is ebben a szomszédos országban van, valamint a miniszter közleményében meghatározott foglalkozások valamelyikében történne a foglalkoztatása - ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is. A miniszter minden év március 31-éig közleményben állapítja meg azokat a foglalkozásokat, amikre a munkaerőigényt a szomszédos országbeli állampolgárokkal lehet hatékonyan biztosítani.

A foglalkoztatónak kötelessége a foglalkoztatás helye szerint illetékes kormányhivatalnak bejelenteni

-          annak a harmadik országbeli állampolgárnak a foglalkoztatását, akinek magyarországi foglalkoztatásához a fent említett rendelet szabályai szerint nincs szükség engedélyre, valamint

-          a menekültként, oltalmazottként vagy menedékesként elismert, és a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy foglalkoztatását.

A kormányhivatal visszaigazolja a bejelentés teljesítését, és a bejelentett adatokról nyilvántartást vezet.

Cikkünk frissült, az újdonságok a cikk alján, dátummal jelezve találhatók!

5.    Kormányablak információ

A bejelentési eljárásról szóló általános információk itt olvashatók.

A foglalkoztatás megszűnésének bejelentéséről szóló tájékoztató pedig itt található.

6.    Miniszteri közlemény a foglalkozásokról

Ahogy már fentebb, a 4. pontban is említettük, harmadik országbeli állampolgár magyarországi, jogviszony keretében történő foglalkoztatásához nincs szükség engedélyre akkor, ha a harmadik ország állampolgára Magyarországgal szomszédos harmadik ország állampolgára, és lakóhelye ebben a szomszédos harmadik országban van, és az itt található, NGM közleményben felsorolt foglalkozások valamelyikére irányul a jogviszony.

7. Egyéb információ

Jelenlegi és jövőbeni partnereinknek létrehoztunk az alábbi badge-et, amelyet az egyes álláshirdetésekre tudnak kitenni a munkáltatók, ha ukrajnai munkavállalói foglalkoztatására van lehetőségük!

Job opportunities for those coming from Ukraine

A jelenlegi helyzetre való tekintettel ingyenes álláshirdetési lehetőséget biztosítunk azoknak a partnereinknek, akik az ukrán munkakeresők számára hoznak létre álláshirdetést. A pontos részletekért kérjük partnereinket, hogy vegyék fel a kapcsolatot személyes kapcsolattartóikkal!

Az ukrán munkakeresők pedig ezen a linken találják oldalunkon azoknak az állásoknak a gyűjteményét, ahová várják partnereink a jelentkezésüket.

ENGLISH: if you would like to see all of our job offers that are suitable for Ukrainian job seekers, please follow this link!

UPDATE - 2022.03.08.

A mai napon jelent meg a Magyar Közlönyben a Kormány 86/2022. (III. 7.) Korm. rendelete (Rendelet) az ideiglenes védelemre jogosultakkal kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról, és a közfoglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény szabályainak eltérő alkalmazásáról.

A munkavállalásra vonatkozó rendelkezések az alábbiak:

6.§ (4) A menedékes Magyarország területén engedélymentesen jogosult munkát vállalni, ha a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter közleményében meghatározott foglalkozások valamelyikében dolgozik, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is. A meghatározott foglalkozások listája itt olvasható.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott foglalkozások közé nem tartozó munkakörben a munkavállalási engedélyt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről, valamint a Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről, és a munkabér megtérítéséről szóló 445/2013. (XI. 28.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 445/2013. (XI. 28.) Korm. rendelet] 3. § (2)–(7) bekezdésében, valamint a 445/2013. (XI. 28.) Korm. rendelet 5.§ (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott szempontok vizsgálata nélkül kell kiadni.

(6) A menedékes foglalkoztatásának bejelentésére a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény 71. §-ának rendelkezései megfelelően alkalmazandók.

7.§ A menedékes a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény (a továbbiakban: Közfog. tv.) szerinti közfoglalkoztatott lehet.

8.§ (1) Az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajnából érkező magyar állampolgár tekintetében a menedékes részére nyújtott valamennyi ellátást és kedvezményt biztosítani kell, ha a magyar állampolgárság tényénél fogva kedvezőbb elbánásban nem részesül.

(2) Az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajnából érkező magyar állampolgár a Közfog. tv. szerinti közfoglalkoztatott lehet.

10.§ (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését (2022.03.08.) követő napon lép hatályba.

A Rendelet 2022.03.09-én lép hatályba.

UPDATE - 2022.03.11.

A mai Magyar Közlönyben került kihirdetésre a Kormány 96/2022. (III. 10.) Korm. rendelete az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról.

Ennek értelmében az ukrán vagy ukrán-magyar állampolgárok Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése érdekében a Kormány támogatást nyújt a munkaadó részére.

A támogatás iránti kérelmet a munkaadó a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton nyújthatja be, ha megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek.

*******************************************************

Posztunk folyamatosan frissül, ahogy újabb hírek érkeznek a szabályozásokkal kapcsolatban.

Kép forrása: Ukrajnai háború - Menekültek Barabáson
MTI/Czeglédi Zsolt

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed