close
back to the blog
Bártfai Krisztián
August 24
Reloaded - Career change

Az öt legfontosabb dolog karrierváltáskor

Ha épp karrierváltás előtt állsz, ez az öt legfontosabb dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz. A Forbes magazin 50 szakértőt kérdezett meg 10 országból, hogy mondják el tapasztalataikat és tanácsaikat a karrierváltásban gondolkodóknak. A magazin a következő tanulságokat vonta le:

 1. Fogadd el, hogy nincs rövid út a sikerhez:
Bár vannak kivételek, minden sikeres karrierváltáshoz idő kell. Amíg megtalálod, hogy mi az, ami az újonnan választott szakmádban a sikerhez kell, az egy maraton, nem pedig egy gyors sprint. Ha pedig vállalkozást indítanál, az egy olyan út, amin sok a buktató és az akadály, és viszonylag ritka az útlevágás. Készülj fel hónapok, vagy akár évek kemény munkájára, mire révbe érsz.

2. Készülj fel egy hosszú menetelésre:
Nem fogunk hazudni neked, nehéz út vár rád. De ha elkötelezett vagy, és tudod mi a célod, akkor felül tudsz kerekedni az összes akadályon. Attól még, hogy a választott út nehéz, ez nem jelenti azt hogy el fogsz bukni benne. Minden egyes buktatóval közelebb kerülsz álmaid munkájához.

3. Tervezz kis lépésekben Talán a legfontosabb tanácsunk ezen a listán. Ne vállald túl magad, tervezd meg a karrierváltáshoz szükséges utadat, és azt szeleteld fel kicsi, jól menedzselhető lépésekre. Könnyű összeroppanni, ha túl nagy nyomást helyezel magadra, és ebben az esetben gyorsan keserűvé válhat az utazásod.

4. Támassz realisztikus elvárásokat:
A frusztráció és a keserűség táptalaja az, ha sikertelennek érezzük magunkat az új karrierünkben. Ehhez gyakran az is hozzájárul, hogy túl sokat várunk el magunktól az első időszakban. Ahogy az előző pontokban már megfogalmaztuk, idő kell ahhoz, hogy sikeressé válj, így ahhoz is hogy tökéletesedj a választott mesterségedben. Ahogy a mondás tartja: gyakorlás teszi a mestert.

5. Mindenki útja egyedi:
Gyakran esünk abba a hibába, hogy túl sokat foglalkozunk másokkal. Mivel mindenki más tapasztalatokkal bír, és eltérő életutakat járunk be, a karrierváltásban nehéz mintákat követni. Ha mások útját próbáljuk utánozni, gyakran rá kell jönnünk, hogy számunkra az nem fog működni. Persze fontos, hogy tanuljunk másoktól, és megfogadjuk a tanácsaikat, de semmiképp se egy az egyben akarjuk alkalmazni őket, hanem alakítsuk a saját élethelyzetünkhöz azokat az ötleteket, amiket ezekből a történetekből tanulunk.

More articles

Related jobs

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!