close
back to the blog
Árvai Barbara
May 02
Weekly menu

Élelmiszerre és rezsire megy a 25 éven aluliak szja-mentességből adódó többletjövedelme

Itt az első negyedév mérlege

Egy friss kutatás szerint a 25 éven aluli munkavállalók egyharmada tervezi, hogy munkahelyet vált az őket érintő szja-mentesség hatására, de a 25 éven felüliek negyedében is felmerült már a munkahelyváltás gondolata az elmúlt hónapokban. A legtöbb fiatal élelmiszerre és rezsire költi a január 1-je óta keletkezett többletjövedelmét és tízből kilenc válaszadó határozottan érzi az szja-mentesség pozitív eredményeit. A munkáltatók csaknem kétharmadának még kérdéses a változások hosszú távú hatása, de egyelőre kivárnak. A DreamJo.bs annak járt utána, hogy mik a tapasztalatok a 25 éven aluliak számára bevezetett szja-mentesség kapcsán a gyakorlatban, mutatjuk a kutatás eredményeit.

A 25 év alatti fiatalok idén január 1-jétől új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe, amelynek értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetniük meghatározott mértékig az összevont adóalapba tartozó, a törvényben meghatározott jövedelmeik után. Mindez pedig azt jelenti, hogy február elején már több tízezer forinttal magasabb fizetés érkezhetett azoknak a fiataloknak a számlájára, akik 25 év alatti munkavállalóként adómentességet élveznek. Bár még korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni az elmúlt hónapok alapján, a DreamJo.bs újgenerációs állásportál saját kutatásában kérdezte az érintetteket, hogy mik az eddigi tapasztalatok, és mire számítanak a szakemberek, valamint a munkavállalók a téma kapcsán. 

Kevesen tervezik bővíteni a 25 éven aluli munkavállalók számát

A munkáltatók nagy része egyelőre a kivárás mellett döntött. A megkérdezettek csaknem kétharmada mondta azt, hogy még kérdéses számukra, hogy milyen változásokat hoz majd a 25 éven aluliak szja-mentessége. Közel egyharmaduk viszont már most pozitívan értékeli az intézkedéseket, azok száma pedig marginális, akik negatív változásnak éreznék a bevezetett szabályozást. Érdekes, hogy tízből nyolc vállalat úgy nyilatkozott, hogy az új szabályozás bevezetése nem befolyásolja a 25 éven aluliak foglalkoztatását, vagyis nem terveznek több 25 éven aluli munkavállalót alkalmazni.

Kevesen foglalkoznak a kialakult bérfeszültségekkel

A 25 év alatti válaszadók közül tízből heten úgy látják, hogy munkáltatójuk eddig nem változtatott a bérezésen a bevezetett szabályozás hatására és minden kolléga bruttó bére változatlan maradt. Marginális azoknak a száma, ahol a 25 éven aluliak bruttó bérét csökkentették és azok száma is elenyésző, ahol már most kompenzálják a 25 éves korukat betöltőket.

A kutatásból kiderült, hogy a bérfeszültségek csökkentése kapcsán a megkérdezett munkáltatók 70%-a nem tervez lépni. Pedig a probléma valós, hiszen, míg a 25 éven aluli válaszadóknak egyharmada érezte már, hogy bérfeszültség keletkezett a 25 éven aluliak és 25 éven felüliek között, a 25 éven felüliek kétharmada észlelte eddig az új szabályozásból adódó bérfeszültségeket.

Várható, hogy emelkedik a munkahelyváltók száma

A felmérés alapján a mentességet nem élvezők csaknem egynegyedében már felmerült, hogy munkahelyet vált az új szabályozások hatására. Van, aki azért, mert nem érzi korrektnek a munkáltatója eljárását a témában, van, aki pedig úgy érzi, hogy máshol jobban megbecsülnék. A 25 éven aluliaknál is aktívabbá vált a munkahelykeresés gondolata a korábbiakhoz képest, hiszen a válaszadók egyharmada érzi úgy, hogy szívesen pályázna meg egy új pozíciót, mivel több lehetőséget érez a szabályozásoknak köszönhetően a piacon.

Legtöbben élelmiszerre és rezsire költik a többletbevételt

Érdekes kérdés, hogy mire költik a 25 éven aluliak az szja-mentességből adódó többletjövedelmüket. A legtöbben (40%) élelmiszerre és rezsire szánják a pénzt, ezt követi a tanulás és fejlődés (20%), valamint a szórakozás (20%). Vannak, akik befektetést, illetve megtakarítást terveznek (10%) és az utazás és az albérlet fizetése is felmerült a válaszadók körében.

Bár a hosszú távú következtetéseknek még nincs helye, az biztos, hogy a mentesség nagyban hozzájárul a 25 éven aluliak életminőségének javulásához, mivel alig több, mint 10-ből 1 megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy nem érez számottevő különbséget az eddigi anyagi lehetőségeihez képest. A válaszadók csaknem felének viszont nagy mértékben segíti a megélhetését az szja-mentesség, a többi megkérdezett pedig kis mértékben, de határozottan érzi a pozitív változást. 

A Dreamjo.bs online felületen végzett kutatás keretében vizsgálta a hazai vállalatok és munkavállalók attitűdjét a 25 éven aluliak szja-mentességével kapcsolatban. Az adatfelvételre 2022. március 14.  és április 10. között került sor. A kutatásban részt vevő cégek szinte mindegyike irodai alkalmazottakat foglalkoztat. A kutatás nem reprezentatív a teljes országra nézve, ugyanakkor alkalmas a szolgáltatói szektorban tevékenykedő vállalatok és munkavállalók véleményének feltérképezésére.

More articles

Related jobs
Kapcsolódó cégek

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!