close
back to the blog
Árvai Barbara
May 23
Lovable Jobs

Fejlesztési módszer, ami a kreativitást is támogatja? A Nexogennél erre számíthatsz!

A saját termék fejlesztésének előnye, hogy náluk van a döntés, hogy mit hogyan valósítanak meg, ez a kreativitásukat is támogatja és így aktívan alakíthatják a termék életét is

Kíváncsi vagy milyen frontend fejlesztőként a Nexogennél dolgozni? Meg is kérdeztünk egy kollégát, aki elmondta, hogy a saját termék fejlesztésének előnye, hogy náluk van a döntés, hogy mit hogyan valósítanak meg, ez a kreativitásukat is támogatja és így aktívan alakíthatják a termék életét is. Miről beszélgettünk még? Olvasd el a teljes interjút!

 

Milyen feladaton dolgozol jelenleg?

Saját termékünk Frontend fejlesztésével foglalkozunk, ami egy webes alkalmazás. A fejlesztéshez React-ot és TypeScript-et használunk. Feladataink a feature-k fejlesztése, tervezése, bug-ok javítása, kinyomozása, kód review-k. A saját termék fejlesztésének előnye, hogy nálunk van a döntés, hogy mit hogyan valósítunk meg, ez a kreativitásunkat is támogatja és így aktívan alakíthatjuk a termék életét is. A felületről indított tesztek automatizálása is a feladatunk része, jelenleg ezen nagy hangsúly van.

Hogyan dolgozol (módszer, technika, helyszín, körülmény, csapatban vagy egyénileg)?

Van frontend board, ahova mi tervezzük meg a feladatokat, ez alapján priorizálunk. A frontendet érintő DevOps folyamatok is hozzánk tartoznak. Agilis szemlélet jellemez minket, a nagy dolgokat részfeladatokra bontjuk. Mindennap van stand up, a további egyeztetéseket mindig a feladatokhoz igazítjuk. A revieweket igyekszünk már a folyamat közben beiktatni, hogy időben kiderüljenek a hibák, ezeket van amikor szintén közösen csináljuk. A Digital Consultant csapattól érkező visszajelzések (bug, feature igény stb.) esetében fontos, hogy megértsük az ügyfél igényeket, szorosan együttműködünk, együtt ötletelünk, egyeztetjük a nézőpontokat. Ezt követően csapaton belül megbeszéljük a technikai megvalósítást. Az a tapasztalat, hogy minél többen ötletelünk, annál jobb megoldások születnek, ebben számítunk az új kollégára is. Munkavégzési hely szempontjából inkább a home officet részesítjük előnyben. A munkánkhoz fontos, hogy legyen több, nagy méretű monitor, így kényelmesebb otthonra berendezkedni a szükséges felszerelésekkel, amit a cég biztosít. Az online kapcsolódás semmiben nem gátol, van Teams, screen share, chat, így minden adott az eredményes munkához. De ha személyesen találkozunk a közös sörözésekben mindig benne vagyunk. 😊

Milyen volt beilleszkedni a csapatba?

Mielőtt a Nexogenhez csatlakoztam előtte is home officeban dolgoztam, így nem volt újdonság az online működés. Annak ellenére, hogy többnyire virtuálisan találkozunk, az onboarding alatt nagyon sok információt kaptam a csapatok működéséről és a kollégákról, mindenkit meg tudtam ismerni. Ez után volt egy Nexogen nap, amikor személyesen is találkoztunk, ekkor már mindenkivel kialakult a közvetlen hangvétel, ami megalapozta a későbbi szakmai kapcsolatainkat is. A heti rendszeres angol órák szintén segítik az ismerkedést, 2 hetente pedig van Szieszta & ChitChat alkalom, amit a cég kifejezetten azért biztosít, hogy jobban megismerhessük egymást, betervezett de kötetlen beszélgetések keretében.

Honnan érkeznek az ötletek?

Van olyan ötlet, ami ügyfél visszajelzés útján érkezik a Digital Consultant csapaton keresztül. Emellett iteratívan gondolkozunk, hogyan valósítsuk meg az igényeket, mind az ügyfelek és termék tekintetében, mind pedig a saját működésünkben. Az automatizáció, vagy a deploy folyamat javítása a belső működésünket segíti, ilyenkor utána olvasunk, milyen best practisek vannak. Time box-olni szoktunk, hogy az adott problémára mennyi időt érdemes rászánnunk, ez alapján tervezünk. Az éves működésen belül mindig megvan a fókusz, hogy mivel foglalkozunk, az elsődleges szempont, hogy üzleti értéket szállítsunk de a kód se avuljon el, ezeket a prioritásokat az adott időszakhoz igazítjuk.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Leginkább azt, hogy olyan terméken dolgozunk, amit élesben haszálnak, van eredmény, vannak ügyfél visszajelzések, valós igények fogalmazódnak meg. A szoftver funkciója is érdekes, illetve van egy környezetvédelmi vonzata és jelentősége a munkánknak. A szoftver segítségével csökkenhet a közúti fuvarozásból származó széndioxid kibocsátás. A vizuálizációját is nagyon szeretjük, van benne térkép, táblázat, a felület látványa is érdekes szakmailag. A kreatív rész kidolgozása is a mi feladatunk. Nem designertől megkapott instrukciók alapján kell kiviteleznünk, lehetőség van a saját ötletek megvalósítására. A szakmai oldal mellett a flexibilis munkaidő sokat segít, hogy jól menedzseljük a mindennapokat. A fejlesztési ihlet nem mindig 9 és 5 óra között érkezik, de cserébe van lehetőség ügyet intézni, a családdal lenni, edzeni. Meetingeken, ha jó idő van, ki tudok menni az udvarra, sétálgatok, így feltöltődök munkaközben is.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Robert C. Martin Clean Code című könyve szerintem alapmű a szakmában de gyorsan változnak a trendek, újdonságok. Sokszor a könyveknek a feldolgozott videós változatát nézzük meg, amikbe már az aktualitások is bele vannak építve. Online blogok, videók, konferenciák amik még segítik a munkánkat. Online kurzusok, amik szintén frissítik a tudásunkat. Sokszor használjuk az open source eszközök GitHub oldalait is forrásként, akár a kódot elemezve, akár a kapcsolódó feladatokat, beszélgetéseket olvasva. Az is egyre gyakoribb manapság, hogy nagy libek, frameworkök dokumentációi nem kizárólag a használatot írják le, hanem hosszú blogbejegyzéseket tartalmaznak a problémákról, amiket megoldanak, a megoldásokról, a miértekről. Ajánlásokat tesznek arra, hogyan kéne, vagy hogyan nem kéne valamit megoldani. (Például React blog, cypress dokumentációja, material design leírása, stb). Szintén hasznos forrás ezen eszközök fejlesztőinek a szakmai blogja, Twitter fala, stb.

Miért jelentkezzen hozzátok valaki?

Agilisan működünk, nem az adminisztráció teszi ki a munkánkat. Nem kell régi böngészőket támogatnunk. Nálunk a hangsúly az ügyfelek problémáinak megoldásán, igényeik megvalósításán van. Kicsi a csapat, flat a szervezet, így bárkinek lehet nagy hatása az egész szervezet működésére szakmailag és emberileg is. Proaktívak vagyunk és befogadóak, értékeljük a hasonló hozzáállást.

Szerinted miért jobb itt dolgozni, mint máshol?

Van lehetőség technológiai szintemelésekre, folyamatok fejlesztésére. Mindig vannak apróbb szakmai kihívások és sikerek, nem hagyják veszni az érdeklődésem a munkám iránt. Szervezeti szinten is folyamatosan vannak újdonságok, érzem, hogy haladunk előre.

More articles

Related jobs
Kapcsolódó cégek

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!