A digitalizáció története 3.: így lett a statikus dinamikus

A digitalizáció története 3.: így lett a statikus dinamikus
Bártfai Krisztián 2022.07.05 Szerethető Munkahelyek

Az emberiség évezredek óta próbálja a számításait egyszerűbbé és gyorsabbá tenni. Már a paleolit időszakban is készítettek elődeink primitív számológépeket, ami egy különböző csontokból álló bot és az arra vésett egyenes kombinációja volt.  Vagy megemlíthejük a mai napig használt abakuszt és annak leszármazottjait, a mechanikus számológépeket.

Cikksorozatunk előző részében arról volt szó, hogyan költöztek be a számitógépek az otthonainkba, majd miképp kötött össze minket az internet egymással és a világgal.

Ám az akkori internet össze sem hasonlítható a ma ismert nettel. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején statikus weboldalak, abszolút helyhez kötöttség, lassúság és a tipikus betárcsázós hang jellemezte az internetes élményt. Aztán a millennium után gyors változások történtek.

Beköszönt a web 2.0

A fiatalabb olvasóink nem is emlékezhetnek igazán ezekre az időkre, így hadd szemléltessük, milyen is volt netezni ezekben az időkben. Hogy mást ne mondjunk, egy pár MB-os képet percekig tartott egy weboldalnak betölteni, és a vizuális tartalom helyett a szöveg dominálta az internetet. Akkoriban még nem létezett UX és UI, így a weboldalak olykor rikító színkombinációkkal tették próbára az olvasási készséget, és olykor komoly kutatómunka volt egy-egy funkciót megtalálni egy oldalon belül.

Aztán ahogy nőtt a sávszélesség, úgy lett egyre interaktívabb az internetes tartalom is. És ahogy egyre könnyebb volt a webre tartalmat gyártani, megszületett a web 2.0. Vagyis az a hely, ahol mindenki tartalomgyártó és tartalomfogyasztó is egyben.

Megszülettek a blogok, a közösségi hálózatok és a médiamegosztó oldalak. De a 2000-es évek közepén nagyjából senkinek sem volt elképzelése arról, hogy napjainkra hova fog ez még fejlődni. Ahhoz szükség volt még egy-két olyan hozzávalóra, amit csak később találtak fel. 

Adatátvitel kábel nélkül

A vezeték nélküli adattovábbítás nem új dolog. Az emberek már több mint egy évszázada gyakorolják: elég, ha csak a rádióra vagy a televízióra gondolunk. Nem volt ez másképp az internettel sem, hiszen már az '80-as években bőven folytak olyan kísérletek, hogy megfelelő hullámhosszok és antennák segítségével a számítógépek hálózatát alakítsák ki. Az első elektronikus levelet 1971-ben küldték el és fogadták két, egymás mellett álló számítógép között. De ezek a technológiák hihetetlenül drágák és megbízhatatlanok voltak, mígnem elérkeztek a késő 90-es évek.

Hiába lett olcsóbb, az internetet jellemző lassúság egészen 2008-ig megmaradt, amikor is a WI-FI 4 szabvánnyal egy olyan protokollt sikerült létrehozni, ami akár 600 Mbit/s adatmennyiséget tudott szállítani kábel nélkül. De hiányzott még valami: szükség volt egy eszközre, ami ezt a sebességet ki is használja. 

Az emberiség összes tudása elfér egy tenyérben

Hordozható számítógépek már a '80-as évek óta léteznek, de eleinte még inkább az ipari és egyéb hasonló területen használták csak ezeket. A 90-es években megérkeztek az első, lakossági felhasználású laptopok, amik még méretben is nagyon, súlyra is nehezek voltak, de legalább rövid üzemidővel is rendelkeztek.

A 2000-es évekre javult a helyzet, de végül nem ezek a gépek hozták el a forradalmat. Ezúttal is az Apple boszorkány konyhájából került ki a szikra ami megváltoztatta a világot.

A cég mérnökei egy 1000 fős csapattal már 2004-ben elkezdtek dolgozni egy hordozható, tablet formátumú eszköz kivitelezésén. Ámde Steve Jobs úgy gondolta, jobb, ha csökkentik a méretet és telefon funkciókkal látják el a készüléket, és olyan érintő képernyővel, amihez nem kell stylus toll.

2006 év végére készen állt a termék, majd a 2007. januári Macworld-ön Steve Jobs bemutatta az iPhone-t!

Csak hogy tisztázzuk: nem az iPhone volt az első okostelefon a piacon (és főleg nem az, amit a képen láthattok, az csak illusztráció). Viszont ez volt az első olyan készülák, amit könnyű volt használni, forradalmi felhasználói felülettel és multitouch képernyővel rendelkezett, és a teljes internetet vezeték nélkül tette a kezedbe. 

Nonstop online

2008-ra tehát összeállt minden. Megvolt a technológiánk, a sebességünk és az eszközünk arra, hogy  éljünk az internet adta lehetőségekkel! Rövid időn belül be is szivárgott az életünk minden területére az internet, és azóta gyakorlatilag folyamatosan online vagyunk. 

Újabb és újabb közösségi hálózatok jelentek meg. 2003-ban a Myspace, 2004-ben a Facebook, 2005-ben a Youtube, 2006-ban a Twitter, 2010-ben Instagram, és 2016-ban a Tiktok.

A sávszélességek további növekedése lehetővé tette, hogy komolyabb tartalmakat is interneten keresztül fogyasszunk, mint például zenét a Spotify-on, vagy filmet a Netflix-en. A vásárlásainkat különböző webshopokban is megejthetjük, legyen szó ruházatról, műszaki cikkekről vagy élelmiszerről. És mára szinte az összes hivatalos ügyünket is tudjuk online formában intézni.

Aztán 2020-ban jött a COVID-járvány, ami a munka világát is áthelyezte gyakorlatilag teljesen az online térbe. És ez volt az a pont, ahol elmondható, hogy a digitális forradalom az élet minden területén győzedelmeskedett. Az elmúlt négy évtized folyamatosan gyorsuló fejlődése olyan lehetőségeket teremtett, amik elődeink legvadabb álmaiban sem fordultak volna elő. 

Szerethető Munkahelyek témája 2022-ben a digitalizáció a munkahelyen, ideértve a toborzást, az onboardingot, a mindennapos munkavégzést és a munka-magánélet egyensúlyát is.

Örülünk, hogy szívesen dolgoznál itt!

Jelöld be pár kattintással a profilodon, hogy milyen területen és milyen szinten dolgoznál!

Állást hirdetnél?

Szeretnétek Ti is ilyen menő cégprofilokkal és álláshirdetésekkel megjelenni a DreamJo.bs oldalán?

Mutasd meg miért jó Nálatok dolgozni, majd találd meg velünk könnyen és gyorsan a hozzád legjobban illő kollégákat!

Állást keresel?

A DreamJo.bs más, mint a többi állásportál. Mi segítünk, hogy valóban olyan helyen találj munkát, amit bírni fogsz!

Még keresed az álomállásod? Segítünk megtalálni! Iratkozz fel hírlevelünkre: