Automatizáció, robotok és AI : tényleg elveszik a munkánkat?

Automatizáció, robotok és AI : tényleg elveszik a munkánkat?
Bártfai Krisztián 2022.07.14 Szerethető Munkahelyek

A HR szakos hallgatók már az egyetemen is azt hallgatják, hogy fogja a munka világát átalakítani az automatizáció és a mesterséges intelligencia. A professzorok különféle táblázatokban vázolják fel a diákoknak, szerintük melyik lesz az első tíz szakma, ami el fog tűnni a süllyesztőben. De valójában mi a helyzet ezen a téren? Tényleg elveszik a "robotok" a munkánkat?!

Életünk a COVID előtt

2018-ban jött ki a McKinsey Global Institute kiváló összefoglalója, ami akkoriban azt vizionálta, hogy Magyarországon 2030-ig egymillió munkahelyre fog valamilyen hatást gyakorolni az automatizáció. A tanulmány azt is határozottan állítja, hogy a magyar munkaórák 49 százalékát lehetne automatizálni.

Ugyanebben az évben a NAV kutatása szerint az akkori 3 743 689 foglalkoztatott ember 4%-a dolgozott teljesen automatizálható szakmákban. A munkavállalók további 15 százalékának feladatait nagyobb részben automatizálhatónak találták. A kutatás eredményei alapján még 28% esetén alkalmazható legalább valamilyen részben az automatizálás. Vagyis 2018-ban már több mint az alkalmazottak 47%-a esetében volt olyan munkafolyamat, amit automatizálni lehetett volna. Ez közel 1 millió 760 ezer embert jelentett akkor. Mára pedig ez a szám nyilvánvalóan csak növekedett.

Robotok, robotok mindenütt!

A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint 2015-ben világszinten 10 ezer munkavállalóra még csak 66 darab robot jutott. Aztán beütött a COVID és az általa okozott válság közepére, 2020-ra ez a szám megduplázódott: ekkor már 126 robot jutott 10 ezer dolgozó emberre.

Magyarországra 2018 után csak becsült adatok állnak rendelkezésre. A 2018-as tényadatok szerint 10 000 munkavállalóra 46 robot jutott. Évi 12,5%-os átlagnövekedéssel 2020-ra ez a szám 58 darabra, 2022-re pedig 74 robotra emelkedhetett.

A jelentés szerint ezek által megszüntetett munkákat valamilyen szinten ellensúlyozza majd az automatizálással kapcsolatban megjelenő új munkakörök.

Na, de kinek vehetik el a robotok a munkáját?

Saját, nem reprezentatív felmérésünkben 192 ember véleményét kértük ki a témában. Válaszadóinkat többek között arról kérdeztük: mit gondolnak, kiknek a munkáját fogjak elvenni részben vagy egészben a robotok? Több mint kétharmaduk, 68 százalék szerint a betanított munkások, több mint felük úgy gondolja, hogy a mezőgazdasági dolgozók (54%) és a kasszások (61%), míg harmaduk (30%) szerint a banki ügyintézők, tisztviselők nem érezhetik biztonságban magukat.

Érkezett ezeken felül pár kifejezetten érdekes válasz is. Válaszadóink megnevezték például a könyvtáros és a nyomdász szakmát is, bár ezeknél inkább a papír alapú média eltűnését gondolják indoknak a megkérdezettek.

Abban viszont teljes az egyetértés (90%), hogy ha a "robotok" elveszik a munkánkat és emiatt bizonyos szakmák teljesen gépesítve, automatizálva lesznek, annak kiváltó oka elsősorban a költségcsökkentés lesz. 

Egyelőre még nem tartunk a sci-fik világának teljes automatizációjánál, és egy jó darabig még nem is fogunk. De a fejlődés iránya egyértelműen arra mutat, hogy az automatizálás és a mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret fog hódítani. És az is jól látható, hogy  ezt a jövőképet a munkavállalók is reálisnak tartják - ha üdvözítőnek nem is. 

Szerethető Munkahelyek témája 2022-ben a digitalizáció a munkahelyen, ideértve a toborzást, az onboardingot, a mindennapos munkavégzést és a munka-magánélet egyensúlyát is.

Kapcsolódó cégek
gold
3 állás
Nagyvállalat (> 250)

foodpanda

Szerethető Munkahelyek Díj 2022 Támogató
gold
1 állás
Nagyvállalat (> 250)

_VOIS

Szerethető Munkahelyek Díj 2022 Támogató
3 állás
Nagyvállalat (> 250)

BioTechUSA

Szerethető Munkahelyek Díj 2022 Támogató
Középvállalat (< 250)

Alcoa

Szerethető Munkahelyek Díj 2022 Támogató
Nagyvállalat (> 250)

Yettel

Szerethető Munkahelyek Díj 2022 Támogató
Örülünk, hogy szívesen dolgoznál itt!

Jelöld be pár kattintással a profilodon, hogy milyen területen és milyen szinten dolgoznál!

Állást hirdetnél?

Szeretnétek Ti is ilyen menő cégprofilokkal és álláshirdetésekkel megjelenni a DreamJo.bs oldalán?

Mutasd meg miért jó Nálatok dolgozni, majd találd meg velünk könnyen és gyorsan a hozzád legjobban illő kollégákat!

Állást keresel?

A DreamJo.bs más, mint a többi állásportál. Mi segítünk, hogy valóban olyan helyen találj munkát, amit bírni fogsz!

Még keresed az álomállásod? Segítünk megtalálni! Iratkozz fel hírlevelünkre: