close
Vissza a blogra
Bártfai Krisztián
augusztus 04.
Munkavállalóknak

Mi fán terem a motivációs levél és mitől lesz ütős?

Hogyan írhatsz ütős motivációs levelet? Egyáltalán mire jó ez?

Hogyan írhatsz ütős motivációs levelet? Mi legyen benne és hogyan építsd fel? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek a jelöltek részéről, ezért arra gondoltunk, segítünk!

TL;DR

Az amerikai tengerészetnek van egy pár kifejezetten hasznos rövidítése amit átvett az internetes köznyelv is az egyik ilyen a Too long Didn't Read azaz "túl hosszú, nem olvastam el". A tengerészek eredetileg a napi parancsokra firkálták rá, ebben az esetben rengeteg motivációs levélre rá lehetne tenni ezt a jelet.

Nagyon sokan úgy érzik, a motivációs levél a hagyományos önéletrajz szellemi örököse. Tudjátok, ami úgy kezdődik, hogy „Példa János vagyok, 1969.06.09-én születtem Példa Imre és Példa Imréné Kovács Marika gyermekeként Példafalván egy esős, de példás délutánon….” - majd ezt egy komplett élettörténet követi.

Na, ilyet NE CSINÁLJ, ha olyan motivációs levél a cél, ami valóban megragadja a figyelmet! Elnézést kérek a kivételtől, de a legtöbb HR-es kolléga nem olvas el semmit, ami egy oldalnál hosszabb. Egy oldalnyi, margótól margóig terjedő szöveg körülbelül 3-4000 karakter - betűmérettől és típustól függően. Abba azért illik beleférni, még akkor is, ha nem pont lényegretérően meséled el benne a motivációidat. 

motivacios level allaskereses munkakereses oneletrajz

Ami még fontosabb: a motivációs levél nem egyetemi beadandó, így jobb, ha kerülöd benne a bullshitet. Általánosságok helyett inkább csillogtasd meg benne egy kicsit a személyiségedet.

A MOTIVÁCIÓS LEVÉL FELÉPÍTÉSE

Ahogy olyan sok minden mást az életben, ezt sem kell túlspilázni.

  1. A bevezetés legyen egy rövid bemutatkozás - pont az ellentéte az előző pontban leírt Példa Jánosénak.
  2. A második bekezdésben beszélj a korábbi tapasztalataidról. Ha van már munkatapasztalatod, írhatsz egy keveset a napi munkafolyamatról és arról, hogy azokban mit éltél meg kiemelkedően motiválónak. Ha nincs, akkor az egyetemi vagy egyéb tanulmányaidból emelj ki olyan dolgokat, amik bemutatják, miért választottad azt a szakot vagy szakmát, amit tanultál. Azaz mi volt az EREDETI motivációd.
  3. A harmadik bekezdésben írd le, miért arra az állásra jelentkezel. Persze, a legegyszerűbb válasz az, hogy valamiből élni kell. De egy picit azért nézz mélyebben magadba. Mert érdekesnek találod a napi feladatokat? Vagy kihivásnak érzed a nemzetközi környezetet? A magasabb fizetés motivál? Akkor ne félj ezeket bele írni a leveledbe!
  4. Egy következő bekezdésben megemlítheted azt is, miért érdemes benned gondolkodnia a munkáltatónak. Mi az, amit te hozzá tudsz adni a céghez, amivel gazdagodhat a szervezet.

SÁNTA KUTYA, MONDD, AKARSZ-E LENNI?

Ez esetben is igaz az örökérvényű mondás, miszerint a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Ha valótlan dolgokat állítasz a motivációs leveledben, az előbb-utóbb úgy is ki fog derülni. Leghamarabb magán az állásinterjún, vagy később, a napi munka során. Biztos, hogy olyan kínos helyzetbe akarod hozni magad, amiből nem biztos, hogy van visszaút? És még egy dologba gondolj bele: ha ténylegesen hazudnod kell egy munkaért, az vajon igazán neked való lenne?

motivációs levél önéletrajz álláskeresés munkakeresés

ÚJ, ÚJABB, LEGÚJABB

Alapszabály következik: minden egyes állásnál, ahol kérik, készíts új motivációs levelet!

Miért? Egyrészt mert így elkerülheted az olyan baleseteket, ahol egy másik cégnek címzett motivációs levelet küldesz el. Másrészt, mert minden esetben más és más a motiváció, ami miatt egy adott állásra esik a választás.

Mindemellett az idő haladtával változik a nézőpontod is, így érdemes új megvilágításba helyezni a korábban felhasznált motivációs leveleidet is. 

Ha a fenti tippeket szem előtt tartod, motivációs leveled ki fog emelkedni a többi közül és hozzájárulhat, hogy felhívd magadra a figyelmet és bekerülj egy személyes interjúra. Sok sikert kívánunk!

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed