close
Vissza a blogra
Árvai Barbara
augusztus 09.
Munkavállalóknak

Önkénteskedés? Megéri bevállalni!

Szívesen segítenél másokon szabadidődben? Erre számos lehetőséged van szervezett keretek között is. Ráadásul különböző területeken is kipróbálhatod magad!

Szívesen segítenél másokon szabadidődben? Erre számos lehetőséged van szervezett keretek között is. Ráadásul különböző területeken is kipróbálhatod magad! Az önkéntességnek azonban még számos előnye van számodra is, amiket most összeszedtünk neked.

Hasznosnak érezheted magad!

Önkéntesként akkor is tudsz segíteni, ha nincs különösebb képzettséged, kapcsolódási pontod egy adott területhez. Ha a jó szándék vezérel, biztosan találnak neked olyan feladatot egy adott szervezeten belül, amivel támogathatod a munkájukat. Így nem kérdés, hogy hasznosan fogod eltölteni a szabadidődet.

Önbizalmat szerezhetsz

Ahányszor kilépsz a komfortzónádból és új helyzetben próbálod ki magad, mindig kicsit hozzáteszel az önbizalmadhoz. Ráadásul az önkéntes munka során sokkal többször kapsz pozitív megerősítést, mint egy mindennapos munka során. Márpedig ez instant sikerélményt jelent, ami még tovább erősíthet abban a tudatban, hogy értékes és kompetens ember vagy.

Jó embereket ismerhetsz meg

“A hasonló a hasonlót vonzza” - szól a mondás, ami ebben a helyzetben különösen igaz. Az önkéntes munkát általában hasonló beállítottságú emberek választják: akik szeretik hasznosítani a képességeiket és segíteni másokon. Ha te is ilyen vagy, biztos lehetsz abban, hogy olyan új barátokat szerezhetsz, akik hozzád hasonló értékrenddel rendelkeznek.

önkéntesség munka tábor

Az sem utolsó szempont, hogy a kapcsolati hálód nemcsak új barátokkal, de potenciális, jövőbeli kollégákkal is bővülhet az önkénteskedéssel. Ha munkát vagy majd esetleg munkatársat keresel bármikor, ez bizony nagyon jól jön majd.

Reális képet kaphatsz a világról

Az önkéntes munkát kínáló szervezetek általában olyan dolgokkal foglalkoznak, aminek hatása van a társadalomra vagy éppen a világra. Ilyen területek például a környezetvédelem, az állatvédelem, vagy a hátrányos helyzetben lévő emberek, családok és gyermekek támogatása.

Ezekben a helyzetekben megtapasztalhatod, hogy az általad megszokott életkörülmények mennyire értékesek és egy olyan képet kapsz a világról, ahol jobban tudod majd értékelni azt, amid van. Emellett pedig tehetsz azért is, hogy a világ egy kicsit jobb hellyé váljon.

önkéntes önkénteskedés ember segítő pride

Új helyekre juthatsz el

Az önkéntes munkavégzés sokszor azzal jár, hogy olyan helyekre juthatsz el, ahová egyébként nem lenne lehetőséged. A nyári fesztiválokon is van lehetőséged munkát vállalni, például a Sziget fesztiválon minden évben alkalmaznak önkénteseket. Így nemcsak betekintést nyerhetsz egy hatalmas világrendezvény kulisszái mögé is - szervezés, lebonyolítás, stb. -, de a legjobb előadókat is lehetőséged lehet megnézni. Sőt, talán még találkozhatsz is velük.

Új készségekre tehetsz szert

Az önkéntes munka során rengeteg új dolgot tanulhatsz, ami mind a segítségedre lehet a későbbi karrierutad során. Tapasztalataidat ráadásul referenciaként is fel tudod tüntetni az önéletrajzodban, ami különösen előnyös lehet, ha pályakezdőként keresgélsz. Akkor is nagyon hasznos lehet ez, ha már van munkatapasztalatod, de most egy merőben új területen szeretnéd kipróbálni magad újrakezdőként.

És hogy hogyan indulj el ezen az úton? Első lépésben érdemes a nagyobb szervezeteket felkeresned, náluk szinte mindig vannak lehetőségek, ahol kipróbálhatod magad! Ilyen lehet például a Máltai Szeretetszolgálat vagy az UNICEF.

Élményekben gazdag önkénteskedést mindenkinek!

További cikkek a témában

Kapcsolódó állások

Még keresed az álomállást?

Maradj naprakész a legújabb hírekkel és ajánlatokkal, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig az elsők között értesülj róluk!

Add meg az e-mail címed