close
back to the blog
Bártfai Krisztián
September 14
For employers

5 technikai tanács, hogy jól sikerüljön egy videó interjú.

A globális pandémia hatására teljesen átalakult az ahogy a cégek hozzá állnak a kiválasztási folyamat lebonyolításához. Még két hullám között is gyakran az első pár körös interjúkat gyakran bonyolítják le online formátumban. A mai cikkünkben ezekhez szeretnénk pár technikai jellegű tanáccsal ellátni téged, hogy könnyebben szerezd meg álmai munkáját.

  1. A Hang a király! Sokan azt gondolják, ha már az egész neve videó interjú akkor a videó benne a legfontosabb. Azonban ez egy téves gondolkodás, hiszen lehet kristály tiszta a kamerád képe, azonban nem hallják jól a mondandód, akkor bajba kerülsz. Ha mozgatható eszközről bonyolítod le az interjút és van lehetőséged rá, vonulj el egy csendes szobába, amiben lehetőleg sok bútor van (ezzel csökkented a visszhangot), csukd be az ablakokat és az ajtót (hiszen nem akarod, hogy a szomszéd kutyát vagy az utca zaját hallják helyetted), valamint használj fejhallgatót vagy telefonod headsetjét (így az interjúztató nem hallja saját magát vissza, amikor beszél hozzád).
  2. Tisztul a kép: Az előző pontban szóba került a videó, álljon itt egy pár jó tanács, hogy a legjobban nézz ki rajta. Lehet bármilyen jó a webcamerád, ha nincs kellő mennyiségű fény, nem fog jól mutatni. Helyezkedj el úgy, hogy esetleg a kamera mögé kerül egy ablak, vagy ha van egy kisebb mozgatható lámpád, azt tedd a laptop mellé és kapcsold fel. Meg fogsz lepődni mennyit fog javítani a képminőségeden. Egy dolog, amivel bizalmat kelthetsz az interjúztatóban, ha szemmagaságba rakod a kamerát: Laptoppal nagyon egyszerű a megoldás csak rakj alá pár vastagabb könyvet vagy kartondobozt, hogy a szemvonaladba kerüljön a kamera.
  3. A ruha teszi az embert. Kicsit kiforgatva a klasszikus mondást, igenis számít, hogy mi van rajtad. Hiába van az ember otthon és onnan bonyolítja az interjút, nem lehet rajtad a kedvenc kinyúlt pólód vagy egy pizsama. Triviális dolognak tűnik, de sokan elkövetik ezt a hibát. Öltözz fel úgy mintha be kellene menned az interjúra és igen, alul is öltözz fel rendesen, sose tudhatod mikor kell felállnod az interjú alatt a kamera elől.
  4. Mi van a háttérben? Az előző pontban magadat raktad rendbe, most pedig egy másik dolgot, ami a kamera képen van. Az interjú előtt kapcsold be a kamerát és nézd meg, hogy a választott helyeden mi látszik rajta a háttérben. Rakj egy kicsit rendet és van még időd a viszonylag kínos dolgokat is elrakni onnan.
  5. Mondd meg a neved megmondom ki vagy. Bármilyen applikációval is történik az interjú, legyen az Google meet, Microsoft Teams, Zoom vagy akár Skype mindenhol meg kell adnod vagy egy mutatott nevet, vagy egy felhasználónevet. Itt mindig a teljes neved add meg, ne pedig egy becenevet, ha már létező felhasználó fiókot használsz, ott is átállíthatod, hogy mit mutasson a program. Nem tűnsz valami profinak, ha a felhasználóneved az hogy Istencsászárszalonna01.

Ezen egyszerű tippek betartásával készen állsz az interjúra, viszont egy jó CV nélkül nem juthatsz el odáig, töltsd ki a Self-Brandig profilodat, amivel lesz egy modern, letisztult, elküldhető és letölthető életrajzod! https://dreamjo.bs/hu/self-branding-profile-landing

More articles

Related jobs

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!