close
back to the blog
Dreamjo.bs
4 minute(s)
November 15
Work-life balance

A péntek az új szombat

Újabb jó példa jelent meg a 4 napos munkahét bevezetéséről, ezúttal a Microsoft kavarta fel a port a "Work Life Choice Challange" programjával Japánban.

A napokban körbejárta az internetet egy újabb jó tapasztalat, ami ismét a 4 napos munkahét bevezetése mellett szól. A Microsoft idén nyáron Japánban tesztelte a 4 napos munkahetet a "Work Life Choice Challenge" nevű program keretében.

„A kevesebb több” elve úgy tűnik a munkanapokra is érvényes. A négy nap alatt hatékonyabban dolgoztak a munkavállalók, mint a megszokott 5 nap alatt. Mindezt egyéb intézkedésekkel is elősegítette a szervezet, mint például a meetingek idejének korlátozásával: egy megbeszélés maximum 30 percig tarthatott, így biztosítva, hogy valóban a releváns dolgokról essen szó a rendelkezésre álló idő alatt.

A Microsoft munkavállalói kevesebb stresszt tapasztaltak a teszt ideje alatt, és úgy gondolják, hogy a 4 napos munkahét határozottan hozzájárult a munka és magánéletük közti egyensúly megvalósulásához. A munkavállalók jóllétének növekedése által a vállalat 40%-os növekedést mért a produktivitásban. Még több jó példák egy korábbi írásunkban is olvashatók.

A Microsoft a kisebb ökológiai lábnyom fontosságáról is beszámolt a program kapcsán. A 4 napos munkahét következtében a környezetet is kevésbé terhelte a vállalat működése. 2018 nyarához képest:

- 23,1%-kal kevesebb áramot fogyasztottak, és

- 58,7%-kal kevesebb papírt használtak el nyomtatáshoz.

2019-ben Nagy-Britanniából is ígéretes hírek szállingóztak a 4 napos munkahét bevezetésének kapcsán. 2018-ban, hamisítatlan brit módra, kutatást kezdeményezett a parlament, hogy teljes körű képet kapjon a 4 napos munkahét gazdasági és pszichológiai hatásairól, az angol parlament ugyanis komolyan fontolgatja a munkaórák országos csökkentését.

A megkérdezett vállalatvezetők fele már valamilyen formában redukálta a 40 órás munkahetet, vannak, akik konkrétan a 4 napos munkahetet vezették be, ugyanannyi fizetésért, mint ami korábban az 5 napért járt. Ezek a vállalatok a munkahelyi elégedettség szignifikáns növekedéséről számoltak be.

A kutatásból kiderült, hogy 2017-ben és 2018-ban a brit munkavállalók táppénzes napjainak 57%-a munkahelyi stresszből, szorongásból, bizonyos esetekben már kialakult depresszióból eredeztethető. Korábbi kutatások alapján a rövidített munkahét a táppénzes napok egyik legjobb ellenszerének bizonyult, ami különösen jó hír, hiszen jelenleg kevés rendelkezésre álló eszköze van egy munkaadónak a táppénzes napok csökkentésére.

Az átfogó brit felmérésben a munkavállalókat is megkérdezték az eddigi tapasztalataikról: 77%-uk határozottan jobbnak találja az életminőségét, amióta rövidített munkahétben dolgozik. Az is kiderült, hogy az emberek nem feltétlen pihenéssel töltik az extra szabadidőt, sokan képzésre, például nyelvtanulásra vagy önkéntes tevékenységekre szánják a plusz időt.

Generációs szemszögből vizsgálva a 4 napos munkahetet, a Z generáció körében örvend a legnagyobb népszerűségnek ez az intézkedés. A kutatásban résztvevő Z generációs munkavállalók 75%-a kimondottan vonzónak találja azt a munkahelyet, ahol rövidített munkahétben dolgoznak, és 67% figyelembe veszi ezt az intézkedést az álláskeresés során.

Talán meglepő, de nem mindenhol egyformán népszerű a 4 napos munkahét trendje. Például az Indiában megkérdezett munkavállalók nagyobb része, inkább kihagyná ezt a lehetőséget arra hivatkozva, hogy nem tudná elvégezni a munkáját kevesebb nap alatt. A brit vállalatvezetők is arról számoltak be, hogy nem minden pozíció esetében tudták bevezetni a rövidített munkaórákat, ugyanis valóban nem minden munkakör engedi ezt meg. A 4 napos munkahét bevezetésének akadályairól egy korábbi írásunkban foglalkoztunk.

Bár hazánkban még csak egy-két helyen hallani a 4 napos munkahétről, mégis a DreamJo.bs nem reprezentatív felmérésében (2019) a megkérdezettek 48%-a választaná a 4 napos munkahetet más trendekkel, a korlátlan szabadsággal és a korlátlan home office lehetőségével szemben.

Robert Skidelsky, brit közgazdász szerint 2030-ra 15 órás munkahetekben fogunk dolgozni, legalábbis a szakértő erősen ajánlja, hogy ebbe az irányba tendáljunk. Vajon melyik vállalat lesz a következő formabontó a rövidített munkahét témában?


 

Nálatok is rövidített munkahét van? Vagy ismertek olyan hazai munkahelyet, ahol rövidített munkahetet alkalmaznak? Írjatok nekünk a hello@dreamjo.bs címre, hogy bemutathassuk a hazai jó példákat is.

Források: 1, 2, 3

More articles

Related jobs
Kapcsolódó cégek

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!