close
back to the blog
Dreamjo.bs
4 minute(s)
May 22
Reloaded - Career change

Üzletvezetőből QA Engineering Specialist - interjú Fülöp Andrással

Fülöp András 33 évesen találta meg azt a munkát, ami igazán boldoggá és elégedetté teszi. Óriási tudatossággal váltott karriert, végig higgadt és bizakodó volt. Ismerjétek meg a történetét.

Fülöp András 33 évesen találta meg azt a munkát, ami igazán boldoggá és elégedetté teszi. Egy éve dolgozik QA Engineering Specialist-ként a GE Healthcare-nél. Korábban kilenc és fél évig teljesen más területen, egy vitorlás bolt üzletvezetőjeként dolgozott. András óriási tudatossággal váltott karriert, végig higgadt és bizakodó volt.

Hogyan lettél egy vitorlás bolt üzletvezetője?

Bolti kisegítőként, egy nyári munka alkalmával kezdtem az üzletben. Akkoriban még nem volt semmilyen kötődésem a vitorlázáshoz. A nyár végére teljesen a sajátomnak éreztem a munkát és a vitorlázást is. Pár év után üzletvezető lettem és végül majdnem tíz évet töltöttem a boltban. A mai napig jó emlékekkel gondolok vissza erre az időre.

Mikor gondoltál először arra, hogy egy teljesen más iparágban kezdenéd újra?

Két évvel azelőtt, hogy ténylegesen eljöttem onnan. Akkor fogalmazódott meg bennem először, hogy nincs hova tovább lépni. Bár lett volna lehetőségem az üzlet átvételére, ismerve a hazai piac sajátosságait, ezt nem szerettem volna meglépni.

Hogy esett a választásod az IT-ra?

A váltás gondolatával egy időben jött velem szembe a Forbes-ban egy cikk a Codecool-ról.  Megtetszett a modell és a lehetőség is, amit kínáltak. És végül is az IT sosem állt távol tőlem. Korábban volt pár próbálkozásom weblap készítéssel és a vitorlás bolt webshop fejlesztését is én koordináltam. Egyébként édesapám is az IT területén dolgozik, mint Senior QA Manager, de szerintem ennek nincs köze a döntésemhez, legalábbis tudatosan nincs.

Szerinted miért nem egyből ezt választottad?

Érettségi előtt nem volt konkrét elképzelésem azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnék csinálni majd a későbbiekben, viszont egyet biztosan tudtam, hogy nem szeretnék egész nap az irodában ülni és nyomkodni a számítógépet. Akkor úgy gondoltam, hogy talán a műszaki menedzser pálya lesz az én utam, ezért érettségi után ezt a képzést választottam.

Most mégis ezt csinálod. Mi változott?

A legtöbb barátom multinál dolgozik, és sok mindent hallottam az évek alatt tőlük. Egy idő után elkezdett érdekelni a dolog és szerettem volna kipróbálni magam benne. Láttam benne a fejlődési lehetőségeket és ez motivált.

Hogy találtad meg a mostani állásodat?

A Codecool képzésének utolsó moduljában az akkor frissen induló teszt automatizálást választottam, mert úgy láttam, hogy nagy rá a kereslet az IT szakmán belül. Még szinte be sem fejeztük a képzést, a cégek már sorban interjúztattak minket, így gyakorlatilag az ölünkbe hullottak az állások.

És a régi rókák hogyan fogadnak titeket a szakmában?

A cégek tudatában vannak, hogy juniorokat vesznek fel, ezért nincs ebből probléma. A GE-nél biztosított a lehetőség a szakmai fejlődésre így csak rajtunk múlik, hogy ezzel élünk-e.

Tény, hogy vannak, akik megkérdőjelezik a képzés minőségét és a tudásunkat, de ahogy látják a teljesítményünket, egyre nyitottabbá válnak. Szerencsére ilyen téren csak pozitív tapasztalatom van. Szerintem van létjogosultsága az ilyen jellegű képzéseknek is az egyetemi oktatás mellett, hiszen a hatalmas munkaerőhiány miatt nagy szükség van a működésükre.


Te hova szeretnél eljutni? Oda, hogy ne kelljen a munkalehetőségek miatt aggódnod, vagy hogy mindennap azt csinálhasd, amit imádsz? Oda, hogy kényelmesen megélj, vagy hogy ne legyen gond, ha a saját időbeosztásod szerint szeretnél dolgozni? A Codecool programozóképzésén minden eszközt és készséget a kezedbe adunk, hogy megalapozd a karriered az egyik legnagyobb hiányszakmában – és úgy alakítsd, ahogy szeretnéd.


 

Mit szeretsz a tesztelésben? És a GE-ben?

A változatosságot. Kiélhető a kreativitás és használható a kritikus gondolkodás. A végső cél az, hogy minél jobb minőségű termékeket állítsunk elő. Vallom, hogy nem mindegy, hogy miért dolgozunk nap mint nap. A GE Healthcarenél most például orvostechnikai eszközök, inkubátorok és röntgengépek gyártástámogató rendszerének tesztelésével foglalkozunk, ami egy igazán szép és motiváló feladat számomra.

Az elmondottak alapján úgy tűnik, gördülékenyen zajlott nálad a váltás. Voltak azért nehéz pillanataid is? Volt olyan, hogy megbántad a döntésedet?

Egy percig sem. A váltás nálam nagyon gyorsan zajlott le: miután konkretizálódott bennem az elhatározás, rögtön jelentkeztem a Codecool-hoz, ahol igazodva a következő induló képzés időpontjához, nagyjából egy hónap múlva már kezdtem is. Persze a döntés közös volt a feleségemmel, hiszen a jövőnket érintette. Fel kellett mérnünk, hogy a következő egy-másfél évet tudjuk-e így vállalni.

Hogy élted meg azt a bizonyos egy évet?

Biztos voltam benne, hogy jó döntést hoztam. Nyilván rossz érzés volt, hogy nem volt keresetem, de ellensúlyozta az a tudat, hogy mindez csak átmeneti. Szerencsére a feleségem mellett a család is támogatott bennünket és a barátaim is bíztattak. A Codecool-osok közül sokan komolyabb áldozatot is hoztak a cél érdekében. Volt, aki eladta az autóját, hogy finanszírozni tudja magának a képzés egy évét.

A képzés során kaptatok bármilyen támogatást a nehéz időszakhoz?

Igen, volt egy-egy mentorunk, akihez bármilyen problémával fordulhattunk. Ezen kívül részt lehetett venni egyéni, illetve csoportos fejlesztéseken és tréningeken. Az iskolában volt lehetőség arra is, hogy pszichológussal beszélgessünk. Volt, aki igénybe vette, nekem nem volt rá szükségem. Végig előttem lebegett a cél, és tudtam, hogy nincs más választásom. Nekem ez segített.

Miért érezted úgy, hogy nincs más választásod?

Családalapítás előtt álltunk, nem szerettünk volna sokáig várni vele, és megbeszéltük, hogy a karrierváltásnak még a gyermekek érkezése előtt meg kell történnie. Engem ez hajtott előre.

Látsz esélyt arra, hogy még egyszer szakmát válts?

Jelen pillanatban nem szeretnék. Elhivatott vagyok, ameddig lehet, addig ezt csinálnám. Mivel az IT területe elég nyitott és sokszínű, azt el tudom képzelni, hogy szakmán belül mozogjak majd. Tervezem a karrierem, így a következő egy-két év már körvonalazódott. Hosszú távon pedig biztos vagyok benne, hogy a menedzseri irány az én utam.

Üzennél valamit azoknak, akik a karrierváltáson gondolkodnak?

Igen! Ha érzik magukban a vágyat, vagy a szükség úgy hozza, hogy lépniük kell, ne gondolkodjanak túl sokáig! Vágjanak bele!


 

Te is karriert váltottál? Meséld el nekünk, hogyan csináltad. Jelentkezz itt és mi felvesszük veled a kapcsolatot.

Még több érdekességért csatlakozz a Reloaded - Karrier újratöltve csoportunkhoz!

 

More articles

Related jobs
Kapcsolódó cégek

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!