close
back to the blog
Dreamjo.bs
5 minute(s)
June 19
Work-life balance

Elhozhatja-e egy világjárvány a 4 napos munkahetet?

A koronavírus annyira megrengette a munkavégzés alapjait, hogy biztosak lehetünk abban, hogy sosem térünk vissza a korábbi formához. Lehet a négynapos munkahét a világjárvány hozadéka?

A koronavírus következtében nem csak a munkavégzés terét, hanem annak idejét is újra kellett gondolnunk. A munkaidő rövidítése a fizetések csökkentése nélkül, már nem számít új trendnek a munka világában, számos nemzetközi példát találunk a 4 napos munkahét sikeres bevezetésére, amikről korábban beszámoltunk már itt a DreamJo.bs blogon. A COVID-19 világjárvány következtében egy érdekes fordulóponthoz érkeztünk a témában: felmerül a kérdés, hogy vajon mi történik a munkaidővel egy karantén után, és hogy elterjedhet-e egy rövidített munkahét egy gazdasági visszaesés alatt.

Mielőtt ezekre a kérdésekre rávágjuk válaszunk, érdemes távolabbról megközelítenünk a témát. Kezdjük ott, hogy hogyan mérhető a szellemi munka - mostanra biztosan mindannyian látjuk, hogy nem az irodában töltött idővel. Lehet már többen is töprengtünk azon, hogy egyáltalán mi számít munkaidőnek. Munkaidőnek számít-e például az, mikor már lezártuk a képernyőt, de továbbra is a megoldásokon – sokszor akaratunk ellenére -  gondolkodunk, vagy az, amikor hétvégén is csak a munkán törjük a fejünket? Visszakapjuk majd valamikor azt az időt? Ezt a kérdést nyitva hagyjuk az olvasó előtt.


Nézz szét a DreamJo.bs álláshirdetései között, ahol a home office vagy a távmunka badge használatával gyorsan és egyszerűen listázhatod azokat az állásokat, amik otthoni munkavégzést kínálnak.


 

Saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy a heti 40 munkaóra nem mindegyikét töltjük produktív munkával. Képtelenség, hogy 8 óráig folyamatosan csak a munkára koncentráljunk. Kutatásokkal már többször is alátámasztották, hogy átlagosan 4-6 órát tudunk produktív munkára fordítani egy nap. A pandémia több munkáltatót is arra kényszerített, hogy távmunkára váltson, és az irodában töltött idő helyett az elvégzett feladatokban, eredményekben mérje a teljesítményt.

A koronavírus miatti karantén olyan szinten megrengette a munkavégzés alapjait, hogy már biztosak lehetünk abban, hogy sosem térünk vissza a korábbi formához. Viszont végre van egy igazán jó indok arra, hogy megálljunk és átgondoljuk, hogyan alakul majd a jövő munkája. A fő kérdés az, hogy mi az, amit elhagyunk, és mi az, ami felváltja majd azt.

A hatékonyság például féltve őrzött kincs maradt a karantén idején is. Az iroda falain kívül kisebb kontrollt éreztek a munkáltatók a produktivitás felett, ami aggodalomra adott okot számukra. Tapasztalatok alapján a legtöbb esetben nem sérült a hatékonyság, sőt, van, ahol kimondottan emelkedett, mindez feltételezhetően jóval kevesebb, mint heti 40 óra munka alatt.

A rövidebb munkahét kutatásai során többször is megmutatkozott már a csökkentett munkaidő produktivitásra való pozitív hatása. Hogyan lehetséges ez? Egy rövidített munkahét arra ösztönöz minket, hogy mielőbb elvégezzük a feladatainkat, hiszen kevesebb idő áll rendelkezésünkre, így kénytelenek vagyunk többek között például megfelelőlen priorizálni, és teljes mértékben az adott feladatunkra koncentrálni, ezáltal pedig nő a hatékonyságunk.

A feszítettebb tempó ellenére hosszú távon sem fáradunk ki, hiszen plusz 1 napunk marad a munkán kívüli tevékenységekre, amik örömet szereznek nekünk, vagy amik pihentetnek minket. Mindezt ugyanannyi fizetésért, mint ami 40 órában is járt, így a megélhetés miatti feszültség sem áll fent. Egy az Egyesült Királyságban végzett kutatásban a 4 napos munkahéttel kísérletező vezetők 64 %-a nyilatkozta, hogy növekedést mértek a produktivitásban, és 77 % számolt be arról, hogy javult az alkalmazottaik életminősége².

Nem csak a dolgozók mentális egészsége, illetve a termelékenységük növekedése miatt lehet fontos a négynapos munkahét. Andrew Yang vállalkozó, CNN politológiai elemzője szerint ezzel az intézkedéssel ugyanis több munkaképes embert bevonhatunk a munkaerőpiacra azáltal, hogy azok is munkába állhatnak, akik a hagyományos napi 8 órás munkarendben nem tudtak dolgozni (például családosok, tartós beteget ápolók, stb.).

Természetesen nem minden esetben sül el ilyen ideálisan a 4 napos munkahét, és nem mindig hozza a kívánt hatást, amiről egy korábbi cikkünkben is írtunk már nektek.


🔛 Indítsd be a karriered az új Self-branding profilunkkal! Mi az a Self-branding profil? Egy ingyenesen használható felület, ami kitöltésével egy profi önéletrajzot kreálhatsz magadnak, és egy kattintással jelentkezhetsz vele a DreamJo.bs-on található bármely állásra! Próbáld ki most!


Az elmúlt 3-4 hónapban akaratlanul is belekóstolhattunk a távmunkába és a rövidített munkahétbe, és a legtöbb munkahely világszerte pozitív csalódással zárja ezt az időszakot. Jacinda Adfern, Új-Zéland miniszterelnöke például fontolóra vette a 4 napos munkahét bevezetését az ország gazdaságának fellendítése érdekében¹. Lehetséges rendelkezésétől a hatékonyság növelését, továbbá a munkavállalók mentális egészségének megőrzését és nem mellesleg a belföldi turizmus fellendülését reméli.

A nemzetközi sikersztorik, mint a Microsoft jó példája Japánban, a Shake Shack-é az USA-ban vagy a PG esete Új-Zélandon inspirálhatják a vállalatok vezetőit a rövidített munkaidő legalább kipróbálására.

A hazai körkép is újdonsággal szolgál a négynapos munkahét témájában. Antal Miklós, humánökológus 2020 elején az Eötvös Loránd Tudományegyetemen alakított egy kutatócsoportot, ami azt vizsgálja, hogy kik választották a rövidebb munkahetet, és ennek milyen hatása van a környezetre, valamint a gazdaság egészére³. A kutatásban négy fő témakörre koncentrálnak:

  1. Miként mérhető a munkaidő?
  2. Kik küzdenek a csökkentésért, és kik vannak ellene egy adott gazdaságpolitikai helyzetben?
  3. Miként számszerűsíthető a munkaidő-csökkentés környezeti hatása?
  4. Miként hat a jóllétre a munkaidő csökkentése?

Eközben Bécsben is indult egy kutatásuk, amiben egy német munkaidő-csökkentési szakpolitikát vizsgálnak. Ott a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall (Németországban az IG Metall érte el a munkahét 6-ról 5 napra csökkentését anno1959-ben) bevezette, hogy a tagjai heti 28 órára csökkenthessék a munkaidejüket. Egymillió ember számára ez már most is egy lehetőség. Mivel az IG Metall a legnagyobb német szakszervezet, és a hozzá tartozó, nagy autóipari cégek a legnagyobb német vállalatok közé tartoznak, ennek a kísérletnek hosszú távú következményei lehetnek az ipar egészére.

A kutatás során az is meghatározásra kerül, hogy a munkaidő csökkentésének milyen gazdasági környezetben, a gazdasági ciklus melyik fázisában van leginkább realitása:

„Ez abból a szempontból releváns kérdés, hogy amikor a 20. század második felében a szabad szombatot bevezették, az egy fölívelési ciklusban történt, de korábban, a nagy gazdasági világválság idején, az 1930-as évek elején is voltak munkaidő-csökkentési próbálkozások. A kérdés tehát az, amit szerintem meg kell majd válaszolnunk, hogy milyen típusú munkaidő-csökkentéseknek milyen gazdasági környezetben van létjogosultságuk. A 2008-ban kezdődő gazdasági válság következményeként egyébként vezettek már be munkaidő-csökkentést, ún. „Kurzarbeit”-ot (’rövid munka’) például Németországban, de annak valóban az volt a célja, hogy ne kelljen elbocsátani embereket. Mi azonban egy szisztematikus munkaidő-csökkentés lehetőségét keressük, egy hosszú távú változtatás lehetőségét.” – nyilatkozta Antal Miklós az MTA-nak⁴.

Szakértők szerint a négynapos munkahét általános elterjedése körülbelül 2030-ra volt várható korábban, most azonban úgy vélik, a koronavírus felgyorsíthatja az átállás folyamatát, és előbb is elérkezhet a rövidített munkahét, mint új norma.


 

Források: ¹²³,

Képforrás: pexels.com

 

More articles

Related jobs
Kapcsolódó cégek

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!