close
back to the blog
Dreamjo.bs
3 minute(s)
July 30
Work-life balance

Létezhet 12 hét szabadság? De még mennyire!

Kinek mennyi szabadnap jár? Az ausztrál EY alkalmazottjai nem panaszkodhatnak. Cikkünkből kiderül, miért.

Az egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató, az Ernst and Young Ausztrália nagy népszerűségre tett szert egy idén bevezetett újdonságával, az úgy nevezett „life-leave” szabadság konstrukcióval. A Big4 ausztrál munkavállalói évente 6-12 hét szabadnappal rendelkezhetnek, amit szabadon felhasználhatnak például utazásra, nyaralásra vagy egyszerűen csak pihenésre, de igény szerint akár részmunkaidőre is beválthatják.

Az EY ezzel a kezdeményezéssel a rugalmas munkavégzés iránti igényt igyekszik ténylegesen kielégíteni, lehetőleg minél több munkavállaló életében. A legtöbb hasonló engedmény általában a családosok életéhez alkalmazkodik, pedig a gyermektelen személyek épp úgy igényelhetik a szabadon felhasználható időt, mint szülővé vált társaik. Ezért a következő két opció közül lehet választaniuk az EY ausztrál munkavállalóinak:

A családosok az iskolai szünet - beleértve a nyári szünetet is – napjait megkaphatják szabadnapként, ha ez azonban mégsem lenne kellő segítség valaki számára, akkor részmunkaidőt is választhat egy 3 hónapos időszak erejéig.

Így ez a kezdeményezés már a millenniumi generáció utazási szomját is olthatja, de az idősebb korosztály is kiélheti a szenvedélyeit például a kapuzárási pánik ideje alatt. Az extra szabadidővel ugyanis nem csak a pihenés megvalósulását, de az egyén fejlődését is támogatni szeretnék, hogy kiegyensúlyozottabb, boldogabb munkavállalókkal dolgozhassanak.

A változás bevezetése rengeteg vizsgálandó területet vonz maga után, ami egyelőre még a jövő zenéje. Azt viszont már most publikálták, hogy a munkahelyi elköteleződés 11%-kal nőtt az EY Ausztrália munkavállalói között az extra szabadnapok hatására.

Ez idáig főleg az amerikai mintát ismertük, amiben a munkáltatók többsége a 14 napos egybefüggő szabadság helyett hosszabb, 21 napos pihenést rendelt el éves szinten. A munkaadó részéről az ilyen jellegű engedmények egy befektetésnek minősülnek; rövid távon lemond a munkaerőről, de hosszú távon hatékonyabb, produktívabb munkavégzést kaphat.

Bár nagyon csábítóan hangzik, mégsem minden esetben sül el szerencsésen ez a kezdeményezés. Felmérések alapján tavaly az amerikai munkavállalók 29%-a nem tudta megfelelően felhasználni a 21 napos egybefüggő szabadságát. A kötelezővé tett egybefüggő 21 napos szabadság célja a munkavállaló mentális és fizikai regenerálása, ám nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy eltávolodjon a hétköznapi rutinjától és a stressz forrásától. Sőt, az amerikai munkavállalók negyede átlagosan 9 felhasználatlan szabadnapot hagyott meg 2018-ban. Természetesen azért még így is hangos azok tábora, akiknek nem elegendő a vágyott pihenéshez a 21 egybefüggő szabadnap.

Bár a hosszú, folytonos pihenés hatékonyabb a munkavállaló regenerálást illetően, mégsem mutatkozik széles körben egyértelműen jól használható megoldásnak annak kötelezése. Odáig már nem terjed a munkáltató hatásköre és felelőssége, hogy a pihenés és a feltöltődés szempontjából optimálissá tegye a munkavállaló szabadnapjait. Jó kérdést vet fel viszont ez az akadály: vajon hogyan lehet motiválni munkaadóként a munkavállalót arra, hogy gondoskodjon saját testi és lelki egészségéről a munkahelyén kívül (is)?

Amíg a nagy világban kísérleteznek a 3-6-12 hét éves szabadsággal, addig kis hazánkban a következőképpen alakul a helyzet:

A Munka Törvénykönyve alapján a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ez azonban nem azt jelenti, a munkavállaló éves szabadságából 14 napot kötelező lenne egybefüggően kiadni. A tizennégy napba beletartozik a szabadságon túl a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap és a szabadnap is. Így normál munkarend esetén akár csak 10 szabadnap elhasználásával is teljesíthető ez a szabály. A 14 napos szabálytól a felek megállapodásukkal eltérhetnek.

Van egy 7 napos szabály is, mely szerint a munkavállaló minden naptári évben 7 munkanap szabadságot saját maga döntheti el, mikor veszi ki. (Évközbeni munkahely váltás esetén ebből az időarányos rész jut mindegyik munkahelyre). Ennek feltételi: minimum 15 nappal előbb be kell jelenteni a munkáltató felé, legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezni a cégnél, 2 részletben vehető ki.

More articles

Related jobs
Kapcsolódó cégek

Still looking for your dream job?

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest news and offers!

Please provide your email address!